Савјет

Узели сте кредит? Ова три услова ће вам омогућити лакшу отплату

  • Извор: Курир
  • 30.05.2024. 16:50

Сваки кредит је добар уколико се добро управља са њим, тј. са новцем који позајмимо од банке.

Без обзира да ли је у питању кеш кредит, кредит за рефинансирање или стамбени кредит, ниједна од ових банкарских позајмица вам неће правити проблем уколико их узимате намјенски, тј. ако имате јасан план за шта вам тај новац треба. Управо овај моменат је често кључан када је ријеч о можда и највећој заблуди када је ријеч о кредитима.

А та највећа заблуда може да се сажме у једну реченицу коју често имамо прилике да чујемо:

– Сви узимају кредите, па што да не узмем и ја…

Управо у оваквом приступу може да лежи коријен каснијих проблема у отплати кредита. Јер, када је ријеч о кредитима, кључна ствар када их подижемо у банци често не мора да буде ни НКС ни ЕКС, нити додатни и скривени трошкови, већ прије свега јасна идеја због чега купујемо кредит од банке.

Да ли је то куповина стана (стамбени кредит), рефинансирање неког постојећег кредита или другог банкарског производа за који отплаћујемо рате (кредит за рефинансирање) или јасан циљ због кога узимамо кеш кредите – потпуно је свеједно, док са сигурношћу знамо три ствари, а то су:

- сврха куповине кредита од банке

- тачна цифра која нам треба

- имамо приходе који нам обезбеђују отплату кредита

Када су испуњена ова три услова, онда је готово извјесно да нећемо имати проблема са отплатом било ког кредита. Међутим, још једном ваља истаћи да треба избјегавати подизање кредита ‘зато што их сви други узимају’ или ако немате јасну идеју колико вам новца тачно треба и за шта вам је потребан тај новац. Уколико сте испунили макар ова два ‘услова’, онда сте добар дио посла већ одрадили и лакше ћете отплатити кредит који купујете од банке.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: