Чак 20 случајева канцерогених гљивица у популарном воћу из Турске забиљежено је овог мјесеца у неколико земаља ЕУ.
Ријеч је о сувим смоквама у којима је пронађен висок ниво афлатоксина. Највише пошиљки је отишло у Италију, Француску и Бугарску. На сву срећу, заустављени су на граници.
Међутим, у Њемачкој је афлатоксин пронађен у сувим смоквама приликом службене контроле на продајним мјестима, наводи Даница.хр.
Према одлуци ЕУ, ни најмања количина афлатоксина није дозвољена у прехрамбеним производима који се увозе на европско тржиште.
Обавјештења Европског система безбједности хране увијек наводе да је ризик по здравље озбиљан.
Ризик од развоја опасних болести
Афлатоксини су, иначе, група гљивичних токсина који наносе озбиљну штету људском здрављу, посебно јетри. Афлатоксин Б-1 је најјачи природни канцероген.
Акутна тровања се називају афлатоксикоза и могу довести до отказивања јетре.