Потребан нови систем

Савез синдиката спремио ''ранг листу'' плата

  • Извор: АТВ
  • 29.07.2024. 19:45

Чистачица и технолог у једној фирми не могу и не смију имати исту плату, и зато нам треба нови систем односно ранг листа плата за сва занимања у Српској, поручују из Савеза синдиката. Брусе посљедње детаље документа који планирају да јавности представе крајем августа.

„Тај документ, то наше рјешење би било добро уколико га усвојимо и договоримо да га примјењујемо у Републици Српској, под број један, за све раднике који раде у привреди у Републици Српској, под број два за послодавце у Републици Српској јер би имали задовољније и продуктивније раднике на свом радном мјесту. А такође и за Владу Републике Српске не би више доживљавали да им послодавци уплаћују само најнижу плату, порезе и доприносе, били би нам пунији фондови социјални у Српској, а и порез на плату у Републици Српској би се плаћао другачије“, изјавио је Данко Ружичић, потпредсједник Савеза синдиката за привреду Републике Српске.

У Савезу синдиката кажу да су направили озбиљну анализу, консултовали економисте и академску заједницу и да њихова ранг листа плата има економско покриће. У Унији  послодаваца нису били нарочито рјечити, кажу док не виде документ не би много да полемишу.  

 „Унија послодаваца не може да коментарише нагађања у ком смјеру ће то да иде. Оно што можемо да кажемо јесте, да се Унија послодаваца дуже вријеме залаже за борбу против сиве економије. првенствено против плата у ковертама“, рекао је Зоран Шкребић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске.

Док у Савезу синдиката припремају и конференцију на којој ће званично представити документ, позвати Владу и Послодавце, из Министарства рада кратко поручују да не желе ништа да коментаришу док све не добију "црно на  бијело".  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Револуција 1917

    Серија: Револуција 1917

  • 21:00 Филм: Вероника је одлучила да умре (12+)

    Филм: Вероника је одлучила да умре (12+)

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Ноћни програм

    Ноћни програм