Конференција у Бањалуци

Вишковић: Нови систем плата мора бити договор синдиката, послодаваца и Владе

  • Извор: СРНА
  • 27.08.2024. 13:23

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да је нови систем обрачуна плата, који је данас у Бањалуци представио Савез синдиката Републике Српске, добар полазни документ око којег треба да почну преговори синдиката, послодаваца и Владе.

"Влада је спремна у сваком моменту да о овом документу разговара. Да ли је ово најбоље рјешење? Нисам сигуран. Можда ћемо доћи до рјешења које данас нико није поменуо, али до њега можемо доћи само договором", рекао је Вишковић новинарима у паузи конференције "Нови систем плата у Републици Српској".

Вишковић је истакао да нажалост колективно преговарање у Републици Српској није на снази од 2016. године, те да кривац за то није Влада.

"Још прије годину дана сам тражио од ресорног министра да се крене у питање колективних уговора који би третирали искључиво плате, како би омогућили контролним органима да контролишу неки привредни субјекат. Никад нисам прихватио чињеницу да у једном привредном субјекту сви запослени имају најнижу плату, али по данашњим законским рјешењима то је изгледа могуће и то није прекршај. Сматрам да то није нормално", истакао је Вишковић.

Вишковић: Само договором и дијалогом градити будућност

Вишковић: Само договором и дијалогом градити будућност

Вишковић је поручио да ће, уколико не буде било договора између синдиката и послодаваца, Влада бити приморана да измијени закон.

"На крају крајева и најнижу плату увијек мора да донесе Влада иако би и то требало да буде предмет преговора. Очито многи састанци Економско-социјалног савјета како почну тако и заврше, не усвоји се чак ни дневни ред, него се у старту крене са свађама и не дође се ни до чега", рекао је Вишковић.

Премијер Српске је поновио да је Влада спремна да прихвати оно што договоре синдикат и послодавци.

"Али, уколико тог договора не буде, Влада ће на крају вјероватно морати посегнути за измјенама закона да одузме то право и синдикату и послодавцима и да у Закону о раду пропише и неке платне групе и коефицијенте који су требали да буду предмет колективног преговарања. Очито за ових десетак година од тога нема ништа и морамо да прибјегнемо некој другој варијанти", навео је Вишковић.

Вишковић: Марфи ћути о АТВ-у, кога санкционишете, недужне раднике?

Вишковић: Марфи ћути о АТВ-у, кога санкционишете, недужне раднике?

Говорећи о сивој зони у Републици Српској, Вишковић је нагласио да ствари нису исте данас и 2018. године.

"Не кажем да тај проблем немамо и данас, али је он све мањи. У децембру 2018. године рекао сам да је основни циљ Владе, на чије сам чело тада именован, да поведе рачуна о конкурентности и продуктивности наше привреде са циљем повећања плата. У томе сам успио. Просјечна нето плата у Српској тад је била 857 КМ, сад је 1.416 КМ", подсјетио је Вишковић.

Он је додао да је број запослених тад био 266.000, а данас је 290.000, на Заводу за запошљавање тад је било 105.000, а данас 56.000, док су пореске стопе у Српској најмање у БиХ и у региону.

"С друге стране, када позовете да се анонимно пријави послодавац који даје плату у ковертама, нико неће да се одазове. Нову фискализацију радимо управо због смањивања сиве зоне. Све су то ствари које ова Влада ради у континуитету", напоменуо је Вишковић.

Према његовим ријечима, била је мисаона чињеница да просјечна плата у Републици Српској буде већа него у другом ентитету, што је остварено посљедње три године.

У исто вријеме, додао је Вишковић, цијена електричне енергије је мања.

"Имамо далеко веће притиске него у другом ентитету, али одолијевамо. Није нам лако, али радимо у околностима у којима живимо. Све редовно сервисирамо, све своје обавезе измирујемо", рекао је Вишковић.

Савез синдиката, поводом 32 године рада, организује конференцију "Нови систем плата у Републици Српској".

Конференција се одржава уз подршку Међународне организације рада.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.