Potreban novi sistem

Savez sindikata spremio ''rang listu'' plata

  • Izvor: ATV
  • 29.07.2024. 19:45

Čistačica i tehnolog u jednoj firmi ne mogu i ne smiju imati istu platu, i zato nam treba novi sistem odnosno rang lista plata za sva zanimanja u Srpskoj, poručuju iz Saveza sindikata. Bruse posljednje detalje dokumenta koji planiraju da javnosti predstave krajem avgusta.

„Taj dokument, to naše rješenje bi bilo dobro ukoliko ga usvojimo i dogovorimo da ga primjenjujemo u Republici Srpskoj, pod broj jedan, za sve radnike koji rade u privredi u Republici Srpskoj, pod broj dva za poslodavce u Republici Srpskoj jer bi imali zadovoljnije i produktivnije radnike na svom radnom mjestu. A takođe i za Vladu Republike Srpske ne bi više doživljavali da im poslodavci uplaćuju samo najnižu platu, poreze i doprinose, bili bi nam puniji fondovi socijalni u Srpskoj, a i porez na platu u Republici Srpskoj bi se plaćao drugačije“, izjavio je Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata za privredu Republike Srpske.

U Savezu sindikata kažu da su napravili ozbiljnu analizu, konsultovali ekonomiste i akademsku zajednicu i da njihova rang lista plata ima ekonomsko pokriće. U Uniji  poslodavaca nisu bili naročito rječiti, kažu dok ne vide dokument ne bi mnogo da polemišu.  

 „Unija poslodavaca ne može da komentariše nagađanja u kom smjeru će to da ide. Ono što možemo da kažemo jeste, da se Unija poslodavaca duže vrijeme zalaže za borbu protiv sive ekonomije. prvenstveno protiv plata u kovertama“, rekao je Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

Dok u Savezu sindikata pripremaju i konferenciju na kojoj će zvanično predstaviti dokument, pozvati Vladu i Poslodavce, iz Ministarstva rada kratko poručuju da ne žele ništa da komentarišu dok sve ne dobiju "crno na  bijelo".  

Pratite nas i putem Vibera