Пилетина је једна од најпопуларнијих намирница захваљујући својој приступачној цијени и широкој примјени.
Често је на трпези у многим домаћинствима и омиљена је међу дјецом.
Садржи витамин Д, калцијум, богата је протеинима и храњивим састојком холином, који има важну улогу у памћењу и функционисању мозга.
Међутим, доктори упозоравају да нису сви дијелови пилетине једнако здрави и да неке треба конзумирати са великим опрезом.
Према истраживању проведеном у Кини, пилећа кожица се сматра посебно штетном.
Осим што се састоји готово искључиво од масти, може бити и извор бактерија и паразита, нарочито ако није правилно термички обрађена.
Иако многи вјерују да кожа са батака, карабатака и прса садржи колаген, истина је да она не доприноси значајно здрављу коже ни тијела, а може утицати на повећање тјелесне тежине.
Још један дио који захтијева опрез је пилећа џигерица. Иако богата витамином Б12, садржи и висок ниво масноћа које могу повећати ниво холестерола.
С друге стране, доктори препоручују конзумирање бијелог меса – богато је протеинима, садржи мало масти и калорија, те је идеално за оне који желе смршавити или одржати здраву тежину, преноси Н1.