Поскупљује омиљени напитак

Од октобра нове цијене кафе

  • Извор: Независне
  • 27.09.2024. 07:52

Због раста цијене сирове кафе на свјетским берзама, али и због мањка на тржишту, и у БиХ се очекују више цијене омиљеног напитка бх. становника, истичу наши саговорници и додају да ће од октобра пола килограма кафе коштати од 11 до 11,5 марака.

Наиме, како је за "Независне новине" рекао Момчило Бањац, директор пржионице кафе "Минеа" из Градишке, цијене сирове кафе на берзи у протеклом периоду ишле су навише и пред њима је турбулентно вријеме, те да тона сирове кафе сада кошта 5.000 долара.

"Сирове кафе нема на тржишту због суша које су погодиле Бразил, а цијена је веома висока. Сви произвођачи у Српској су за наредни период најавили поскупљење за 10 одсто", казао је Бањац и додао, уколико се настави оваква ситуација са кафом, да се може очекивати додатни скок цијена.

Мерцедес размишља о укидању два модела

Мерцедес размишља о укидању два модела

"У наредним данима, односно од октобра, очекује се да пола килограма кафе достигне цијену од 11 до 11,5 марака, зависно од произвођача", истиче Бањац.

Митар Самарџија, директор "Бом импекса", чији је најпрепознатљивији бренд ОМ кафа, казао је за "Независне новине" да  очекује у наредном мјесецу да цијена кафе од пола килограма достигне ниво од 11 до 11,5 марака, али  и да се  цијена кафе одређују под утицајем многих фактора.

"Укључујући понуду и потражњу, временске прилике и шпекулације на тржишту, а за произвођаче кафе, трошкове производње, радне снаге и транспорта, све то игра значајну улогу у одређивању цијена кафе", казао је  Самарџија.

АТВ доноси детаље драме у Бањалуци: Пијан упао у туђе двориште и почео вријеђати власнике, а онда је настао хаос

АТВ доноси детаље драме у Бањалуци: Пијан упао у туђе двориште и почео вријеђати власнике, а онда је настао хаос

Како каже, поред ових фактора, пандемија, геополитичка превирања, укључујући и актуелне ратове, допринијели су томе да је од почетка пандемије вируса корона до данас цијена сирове кафе доживјеле астрономски раст, а кључни фактори који су допринијели овом тренду били су повезани прије свега с поремећајима у ланцима снабдијевања.

"Мјере затварања и ограничења путовања успориле су транспорт кафе из земаља произвођача до потрошачких тржишта, што је изазвало застоје и повећало трошкове. Додатно, пандемија је утицала на доступност радне снаге у индустрији кафе, ограничавајући капацитете за бербу и обраду. Смањена радна снага у кључним фазама производње и дистрибуције довела је до кашњења и смањења у испоруци, што је имало директан утицај на цијене", каже Самарџија.

Драган Грбић, главни пржионичар у "Кафемиу" истиче за "Независне новине"  да цијене сирове кафе престижу свјетске рекорде.

"Потражња је велика те произвођачи кафе немају те количине која се тражи и самим тим повећавају се цијене како би они преживјели", казао је Грбић.

Поврат ПДВ-а за куповину првог стана

Поврат ПДВ-а за куповину првог стана

Појаснио је да ће се то одразити и на домаће тржиште, гдје ће, како каже Грбић, доћи до скока цијене кафе.

"Мораће се подизати цијене и то буквално минимално, само да би произвођачи могли да 'преживе'. Мислим да би реалне цијене нас произвођача требало да буду да пола килограма кафе кошта око 12 марака", казао је Грбић.

Како је рекао, и поред високих цијена кафе не сматра да ће се бх. грађани одрећи овог напитка.

Мушкарац (64) заробио проститутку у кући и пријетио јој оружјем

Мушкарац (64) заробио проститутку у кући и пријетио јој оружјем

Да у угоститељским објектима  неће доћи до скока цијена кафе, барем до прољећа, потврдио је Горан Куртиновић,  предсједник  Управног одбора Удружења послодаваца угоститељства и туризма Републике Српске "Хореца".

"Сад у јесењем и зимском периоду смањује се и број продатих кафа, јер не раде баште", казао је Куртиновић.

Подсјетимо, Међународна организација за кафу је недавно саопштила да су цијене кафе  у порасту у посљедње вријеме и на највишој су  вриједности у  посљедњих 13 година.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: