Најважнија промјена у Приједлогу закона

Поврат ПДВ-а за куповину првог стана

  • Извор: АТВ
  • 26.09.2024. 19:05

Најважнија промјена у Приједлогу закона о допунама Закона о ПДВ-у гласи: иза члана 54 Закона о ПДВ-у додаје нови члан 54А - Поврат ПДВ-а за куповину првог стана. Јасно се дефинише ко ће имати право на поврат.

"Пунољетно физичко лице које је држављанин БиХ, са сталним мјестом пребивалишта у БиХ, које је купац стана, има право на поврат ПДВ-а при куповини првог стана", пише у Приједлогу Закона о допунама Закона о ПДВ-у.

Амиџић: ПДВ ће бити укинут и за куће и за станове

Амиџић: ПДВ ће бити укинут и за куће и за станове

Ослобађање од ПДВ-а за куповину прве некретнине најавио је, прошле седмице, Срђан Амиџић, министар финансија у Савјету министара БиХ. Он је подсјетио да да су ову иницијативу, још прошле године, на Економском форуму на Јахорини покренули предсједник Републике, Милорад Додик и Привредна комора Српске.

Сада је достављен предсједавајућем Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ ради разматрања и усвајања. Потврде којима се доказује испуњеност услова, о куповини некретнине издаваће надлежни органи у БиХ.

"Прописе којима ће се ближе регулисати услови и начин поврата ПДВ-а доноси Управни одбор УИО", стоји у Приједлогу Закона.

Појашњено је да се приједлог заснива на принципима законитости, хитности, друштвене одговорности, солидарности и правичности. Ову иницијативу поздравили су и грађани и политичари који су рекли да приједлог овог закона дефинитивно има подршку.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: