Одржан састанак

Наставак улагања у унапређење генетике музног стада

  • Извор: АТВ
  • 16.05.2024. 22:28

Министарство пољопривреде Републике Српске наставиће да улаже у унапређење генетике музног стада, поручено је ово послије састанка у Ветеринарско-сточарском центру у Бањалуци.

У посљедњих неколико мјесеци урађено је много, посебно у области набавке гентског материјала како би се унаприједила млијечност музних грла у Српској, каже Саша Лалић, помоћник министра пољопривреде за биљну производњу. 

Ветеринарско-сточарски центар основан је 1954. године у до сада дао је велики допринос у побољшању генетике сточарских грла на фармама и домаћинствима у Српској. 

Удружење мљекара Српске и Ветеринарско-сточарски центар покренули су заједничку акцију за дистрибуцију расплодног сјемена произведеног у овом центру.

"Министарство пољопривреде је одлучило да финансира у десетом износу овај дио, негдје око 70.000 КМ за неких 5.800 доза високо квалитетног сјемена“, рекао је помоћник министра за биљну производњу Саша Лалић.

"Заједничку акцију смо покренули сјемена произведеног у Ветеринарско-сточарском центру намијењено за фармере који су у контроли производности“, каже директор Ветеринарско-сточарског центра Стојан Маринковић.

"Желимо унаприједити и да дигнемо на виши ниво генетски потенцијал, код наших крава да имамо из године у годину што већу производњу и да имамо што бољи квалитет. Путем генетике то је једини начин“, рекао је Милорад Арсенић из Удружења мљекара Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: