Заборављено у сјенци грчког јогурта и кефира, кисело млијеко тихо прави велики повратак – и то с разлогом.
Овај традиционални млијечни напитак, добијен ферментацијом непастеризованог млијека, права је мала бомба корисних састојака. Захваљујући млијечној и сирћетној киселини, етил алкохолу и угљен-диоксиду, кисело млијеко има специфичан освјежавајући укус који разбуђује организам.
У 100 грама овог напитка има само око 50 калорија, али зато обилује витаминима А, Д, К и Б комплекса, као и минералима попут магнезијума, калијума и калцијума. Плус – има низак гликемијски индекс, што га чини идеалним за дијабетичаре и све који пазе на линију.
Оно што га издваја? Кисело млијеко дјелује као природни пробиотик – поправља стање у цријевима, подстиче варење и обнавља цријевну слузокожу. Неки стручњаци га називају „усисивачем“ цријева, јер буквално чисти систем изнутра, а уз то и убрзава сагоријевање масти! Звучи као сан за све који су на дијети.
Такође, познато је по томе да јача имунитет – захваљујући добрим бактеријама које уноси у организам. Редовно испијање киселог млијека може смањити ризик од затвора, побољшати лучење дигестивних сокова и помоћи цјелокупном здрављу пробаве.
Када не треба пити кисело млијеко? Иако се сматра безбједним, не препоручује се бебама млађим од 10 мјесеци, преноси Нај жена.
Особе са интолеранцијом на лактозу могу га конзумирати без бојазни, јер ферментацијом већина лактозе нестаје. Ипак, претјеривање може изазвати гасове или нелагоду, посебно код оних који га не конзумирају редовно.
Дакле, ако сте га заборавили – вријеме је да га вратите на сто. Јер можда баш кисело млијеко буде ваше најјаче оружје против токсина, гојазности и ослабљеног имунитета!