Održan sastanak

Nastavak ulaganja u unapređenje genetike muznog stada

  • Izvor: ATV
  • 16.05.2024. 22:28

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske nastaviće da ulaže u unapređenje genetike muznog stada, poručeno je ovo poslije sastanka u Veterinarsko-stočarskom centru u Banjaluci.

U posljednjih nekoliko mjeseci urađeno je mnogo, posebno u oblasti nabavke gentskog materijala kako bi se unaprijedila mliječnost muznih grla u Srpskoj, kaže Saša Lalić, pomoćnik ministra poljoprivrede za biljnu proizvodnju. 

Veterinarsko-stočarski centar osnovan je 1954. godine u do sada dao je veliki doprinos u poboljšanju genetike stočarskih grla na farmama i domaćinstvima u Srpskoj. 

Udruženje mljekara Srpske i Veterinarsko-stočarski centar pokrenuli su zajedničku akciju za distribuciju rasplodnog sjemena proizvedenog u ovom centru.

"Ministarstvo poljoprivrede je odlučilo da finansira u desetom iznosu ovaj dio, negdje oko 70.000 KM za nekih 5.800 doza visoko kvalitetnog sjemena“, rekao je pomoćnik ministra za biljnu proizvodnju Saša Lalić.

"Zajedničku akciju smo pokrenuli sjemena proizvedenog u Veterinarsko-stočarskom centru namijenjeno za farmere koji su u kontroli proizvodnosti“, kaže direktor Veterinarsko-stočarskog centra Stojan Marinković.

"Želimo unaprijediti i da dignemo na viši nivo genetski potencijal, kod naših krava da imamo iz godine u godinu što veću proizvodnju i da imamo što bolji kvalitet. Putem genetike to je jedini način“, rekao je Milorad Arsenić iz Udruženja mljekara Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: