Недељко Ћорић

Наплата путарине у прва три мјесеца увећана за више од 800.000 КМ

  • Извор: СРНА
  • 28.04.2024. 11:17

Вршилац дужности директора "Аутопутева Републике Српске" Недељко Ћорић изјавио је Срни да су добром пословном политиком у претходној години повећали наплату путарине за више од 20 одсто или за око шест милиона КМ.

Ћорић је истакао да се тенденција раста наставља и у овој години, када је за прва три мјесеца пораст наплате путарине био 11,7 одсто у односу на исти период лани или више од 800.000 КМ додатних средстава.

"Циљ нам је да прикупимо што више средстава и да их усмјеримо за одржавање и можда изградњу неких других дионица ауто-пута. Нисмо ни близу пуног капацитета наплате путарине на изграђеним дионицама, али очекујемо то након пуштања у рад моста на Сави код Градишке", рекао је Ћорић, додајући да се то очекује до краја сљедеће године.

Пијан возио трактор ауто-путем у супротном смјеру

Пијан возио трактор ауто-путем у супротном смјеру

Осим повећања наплате, циљ "Аутопутева" је и да што више корисника пређе на систем електронске наплате, посредством тагова.

"Промовишемо тај систем наплате да људи разумију да немају потребе да чекају у редовима, да им је то скупље и да губе вријеме. Много је возача који свакодневно користе ауто-пут, а немају таг уређаје. Возачи који имају таг плаћају путарину 18 одсто јефтиније", нагласио је Ћорић.

Он је поновио да су "Аутопутеви" у пројекту реализације јединственог система за наплату путарине између Републике Српске и Србије.

"Прошле године смо такав систем успоставили са `Аутоцестама ФБиХ`. Очекујемо да ћемо након Србије успјети да се проширимо на Хрватску и остале земље, које имају компатибилну опрему", истакао је Ћорић.

Приближава се снажан циклон, доноси

Приближава се снажан циклон, доноси "крваву кишу"

Говорећи о изградњи нових дионица ауто-путева у Републици Српској, Ћорић је навео да су тренутно у пуном капацитету два градилишта, дионица Коридора "Пет це" код Добоја и дионица ауто-пута од Бијељине до Раче.

"Обилазница око Добоја познатија као Путниково брдо је кратка дионица од шест километара, али јако захтјевна и на њој имамо два велика тунела, мост и вијадукт. Радови се одвијају планираном динамиком. Посебно смо задовољни како напредују радови на насипима и ископима, на насипима смо већ на 75 одсто планираних радова, а на ископима 60 одсто", прецизирао је Ћорић.

Он је потврдио да је завршено око 85 одсто радова на изградњи моста, те око 40 одсто вијадукта.

Нинковић о коалицији: Нећу да ћутим, именоваћу саучеснике

Нинковић о коалицији: Нећу да ћутим, именоваћу саучеснике

Ћорић је подсјетио да се градња ове дионице финансира средствима Европске банке за обнову и развој од 150 милиона евра, уз 38,5 милиона евра грант средстава.

"Други пројекат је изградња дионице ауто-пута од Бијељине до Раче, дуге 20 километара, гдје смо на комплетној траси урадили први слој насипа и сад се подиже насип на цијелој траси, те се креће са изградњом објеката", навео је Ћорић.

Он је нагласио да су још два пројекта у фази закључивања финансијског уговора.

"На пројекту Бијељина-Брчко изабрани су најповољнији понуђачи, кинеска компанија `Чајна оверсајз груп`. У току је финансијско уговарање, односно обезбјеђивање финансијских средстава, која су они по тендеру дужни да обезбиједе. Очекујемо да ћемо у наредном периоду доћи до коначног уговора о финансирању и саме градње", рекао је Ћорић.

Мазалица: Кад прође злоупотреба емпатије, наставља се политичка употреба геноцида против Срба

Мазалица: Кад прође злоупотреба емпатије, наставља се политичка употреба геноцида против Срба

Према његовим ријечима, дуги је пројекат изградње ауто-пута од Вукосавља до Брчког, гдје је кинеска компанија "Чајна стејт констракшн" побиједила на тендеру и гдје је потписан комерцијални уговор, те се очекује да ускоро буде потписан и финансијски уговор.

"Ту је исплаћен аванс од 10 одсто и кинески партнер је већ кренуо са припремним радовима", додао је Ћорић.

Када је ријеч о ауто-путу Приједор-Бањалука, Ћорић је подсјетио да је обезбијеђена грађевинска дозвола за значајан дио саобраћајнице, те да не очекује застој.

Ћорић је рекао да су наведени пројекти у оквиру четворогодишњег циклуса градње, након којег би Република Српска требало да има нових 120 километара ауто-путева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.