Пијесак из Сахаре

Приближава се снажан циклон, доноси "крваву кишу"

  • Извор: Телеграф
  • 28.04.2024. 08:04

Почетком ове седмице снажан циклон са сјевера Африке премјештао се преко Грчке и нашег подручја и донио огромне концентрације пијеска из Сахаре.

Огромне количине пијеска прекриле су у и Атину и све је било обојено наранџастом бојом. Огромне количине пијеска и прашине неповољно су дјеловале и по здравље људи.

Потом је снажно сјеверозападно висинско струјање прочистило атмосферу од пијеска, а и ваздух је постао знатно чистији.

Научници открили планету која је дупло већа од Земље и на њој нешто врло интригантно

Научници открили планету која је дупло већа од Земље и на њој нешто врло интригантно

Наредних дана над централним и западним предјелима Медитерана налазиће се циклон, који ће у свом предњем дијелу условити веома изражена јужна струјања. Управо ће ова струјања условити да са сјевера Африке преко Италије до Алпа, југа Њемачке и запада Аустрије стигну огромне количине пустињског пијеска и прашине из Сахаре.

Сахарска прашина пригушује сунчеве зраке и чини да небо изгледа замућено. Прашина често стимулише и стварање облака.

Небо може постати жуто и произвести фасцинаnтне заласке сунца. Не очекује се лош квалитет ваздуха какав је недавно забиљежен у Атини.

У почетку у свим предјелима биће ведро и без облака и падавине, али ће од уторка бити облачности са пљусковима и грмљавином.

Детаљи неуспјелог државног удара у Њемачкој: На листи за одстрел и Олаф Шолц

Детаљи неуспјелог државног удара у Њемачкој: На листи за одстрел и Олаф Шолц

Киша узрокује да се прашина таложи у облику тамних капи - такође познатих као крвава киша - на биљкама и аутомобилима. Након сушења оставља јасне трагове.

У вишим пределима Алпа и даље има пуно снега, тако не треба чудити да ако снијег у тим предјелима поприми боје пијеска из пустиње у Сахари.

Иако се наредних дана изражена јужна струјања очекују и изнад нашег подручја, главнина пијеска и прашине из Сахаре овог пута премјештаће се западније од нашег подручја.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм