Nedeljko Ćorić

Naplata putarine u prva tri mjeseca uvećana za više od 800.000 KM

  • Izvor: SRNA
  • 28.04.2024. 11:17

Vršilac dužnosti direktora "Autoputeva Republike Srpske" Nedeljko Ćorić izjavio je Srni da su dobrom poslovnom politikom u prethodnoj godini povećali naplatu putarine za više od 20 odsto ili za oko šest miliona KM.

Ćorić je istakao da se tendencija rasta nastavlja i u ovoj godini, kada je za prva tri mjeseca porast naplate putarine bio 11,7 odsto u odnosu na isti period lani ili više od 800.000 KM dodatnih sredstava.

"Cilj nam je da prikupimo što više sredstava i da ih usmjerimo za održavanje i možda izgradnju nekih drugih dionica auto-puta. Nismo ni blizu punog kapaciteta naplate putarine na izgrađenim dionicama, ali očekujemo to nakon puštanja u rad mosta na Savi kod Gradiške", rekao je Ćorić, dodajući da se to očekuje do kraja sljedeće godine.

Pijan vozio traktor auto-putem u suprotnom smjeru

Pijan vozio traktor auto-putem u suprotnom smjeru

Osim povećanja naplate, cilj "Autoputeva" je i da što više korisnika pređe na sistem elektronske naplate, posredstvom tagova.

"Promovišemo taj sistem naplate da ljudi razumiju da nemaju potrebe da čekaju u redovima, da im je to skuplje i da gube vrijeme. Mnogo je vozača koji svakodnevno koriste auto-put, a nemaju tag uređaje. Vozači koji imaju tag plaćaju putarinu 18 odsto jeftinije", naglasio je Ćorić.

On je ponovio da su "Autoputevi" u projektu realizacije jedinstvenog sistema za naplatu putarine između Republike Srpske i Srbije.

"Prošle godine smo takav sistem uspostavili sa `Autocestama FBiH`. Očekujemo da ćemo nakon Srbije uspjeti da se proširimo na Hrvatsku i ostale zemlje, koje imaju kompatibilnu opremu", istakao je Ćorić.

Približava se snažan ciklon, donosi

Približava se snažan ciklon, donosi "krvavu kišu"

Govoreći o izgradnji novih dionica auto-puteva u Republici Srpskoj, Ćorić je naveo da su trenutno u punom kapacitetu dva gradilišta, dionica Koridora "Pet ce" kod Doboja i dionica auto-puta od Bijeljine do Rače.

"Obilaznica oko Doboja poznatija kao Putnikovo brdo je kratka dionica od šest kilometara, ali jako zahtjevna i na njoj imamo dva velika tunela, most i vijadukt. Radovi se odvijaju planiranom dinamikom. Posebno smo zadovoljni kako napreduju radovi na nasipima i iskopima, na nasipima smo već na 75 odsto planiranih radova, a na iskopima 60 odsto", precizirao je Ćorić.

On je potvrdio da je završeno oko 85 odsto radova na izgradnji mosta, te oko 40 odsto vijadukta.

Ninković o koaliciji: Neću da ćutim, imenovaću saučesnike

Ninković o koaliciji: Neću da ćutim, imenovaću saučesnike

Ćorić je podsjetio da se gradnja ove dionice finansira sredstvima Еvropske banke za obnovu i razvoj od 150 miliona evra, uz 38,5 miliona evra grant sredstava.

"Drugi projekat je izgradnja dionice auto-puta od Bijeljine do Rače, duge 20 kilometara, gdje smo na kompletnoj trasi uradili prvi sloj nasipa i sad se podiže nasip na cijeloj trasi, te se kreće sa izgradnjom objekata", naveo je Ćorić.

On je naglasio da su još dva projekta u fazi zaključivanja finansijskog ugovora.

"Na projektu Bijeljina-Brčko izabrani su najpovoljniji ponuđači, kineska kompanija `Čajna oversajz grup`. U toku je finansijsko ugovaranje, odnosno obezbjeđivanje finansijskih sredstava, koja su oni po tenderu dužni da obezbijede. Očekujemo da ćemo u narednom periodu doći do konačnog ugovora o finansiranju i same gradnje", rekao je Ćorić.

Mazalica: Kad prođe zloupotreba empatije, nastavlja se politička upotreba genocida protiv Srba

Mazalica: Kad prođe zloupotreba empatije, nastavlja se politička upotreba genocida protiv Srba

Prema njegovim riječima, dugi je projekat izgradnje auto-puta od Vukosavlja do Brčkog, gdje je kineska kompanija "Čajna stejt konstrakšn" pobijedila na tenderu i gdje je potpisan komercijalni ugovor, te se očekuje da uskoro bude potpisan i finansijski ugovor.

"Tu je isplaćen avans od 10 odsto i kineski partner je već krenuo sa pripremnim radovima", dodao je Ćorić.

Kada je riječ o auto-putu Prijedor-Banjaluka, Ćorić je podsjetio da je obezbijeđena građevinska dozvola za značajan dio saobraćajnice, te da ne očekuje zastoj.

Ćorić je rekao da su navedeni projekti u okviru četvorogodišnjeg ciklusa gradnje, nakon kojeg bi Republika Srpska trebalo da ima novih 120 kilometara auto-puteva.

Pratite nas i putem Vibera

  • 12:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 12:15 Mikrodržava: Malta, dokumentarni program (R)

    'Mikrodržava: Malta, dokumentarni program (R)

  • 13:15 Agrar (R)

    ''Aktuelne priče iz svijeta domaće i regionalne poljoprivrede, teme posvećene domaćim proizvodima, uzgoju voća i povrća, ratarstvu i stočarstvu, kao i mnoštvo zlata vrijednih savjeta, te priče o vrijednim poljoprivrednicima, domaćinima, i plodovima njihovog rada

  • 13:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina