Сарајево

Најављено могуће повећање плата за велики број радника у БиХ

  • Извор: Агенције
  • 07.10.2024. 19:15

У оквиру реформских напора усмјерених према стварању што повољнијег пословног амбијента, који треба резултирати већим бројем нових радних мјеста, али и стварањем предуслова за повећање личних примања радника, уз истовремено задржавање фискалне стабилности, у овом се тренутку у ФБиХ разматра сет стратешки значајних фискалних закона који би, може се чути, требао донијети значајно смањење збирне стопе доприноса у овом ентитету, пише "Вечерњи лист БиХ".

Влада је наводно припремила сет фискалних закона који би требали олакшати пословање у овом ентитету, али истовремено омогућити и виши стандард за грађане, а у том контексту предвиђено је смањење стопе доприноса на плату умјесто тренутних 41,5 одсто на око 30 одсто, писао је "Дневни аваз".

Замјеник премијера ФБиХ и министар финансија Тони Краљевић информисао је Владу о процесу израде сета фискалних закона и упућивању у Парламент ФБиХ, а наглашено је да су до сада предузете кључне активности на изради свеобухватне фискалне реформе.

Вреба превара под називом ''Свињокољ''

Вреба превара под називом ''Свињокољ''

Премијер ФБиХ Нермин Никшић и министар Краљевић информисали су Владу да сет фискалних закона укључује оптимална рјешења према постизању три циља, а који подразумијевају побољшање стандарда радника, растерећење привредника те задржавање фискалне стабилности. Мјере фискалне политике Владе засноване су на наставку реформских активности у пет најзначајнијих сегмената. То су смањење оптерећења рада, као и реструктурисање пореског оптерећења, затим унапрјеђење пружања јавних услуга те сузбијање неформалне економије и континуирано унапрјеђење координације и фискалне одговорности између свих нивоа власти у ФБиХ. Све наведено требало би резултирати очувањем финансијске стабилности те јачањем одрживог, ефикасног и стабилног економског раста, као и повећањем конкурентности приведе, уз стварање услова за раст плата.

Како би се постигло оптимално рјешење, а будући да је ријеч можда о најзначајнијем сету закона у дугом периоду, Министарство финансија интензивно је радило на рјешењима која ће помирити обје стране - и послодавце и раднике, а истовремено ће осигурати неометану исплату загарантованих права пензионера и социјалних категорија.

Врховни суд САД одбио жалбу Бајденове администрације о абортусима у Тексасу

Врховни суд САД одбио жалбу Бајденове администрације о абортусима у Тексасу

С обзиром на то да је ријеч о систематским законима, наглашено је потребним да се отвори шира јавна расправа како би сви имали прилику уложити амандмане и изнијети своје приједлоге. Сет ових закона требао би створити предуслове за нови економски и инвестициони циклус који је потребан свим грађанима. У недавном интервјуу за "Вечерњи лист" премијер Никшић нагласио је како им је кључни приоритет осигурати снажну и праведну економију која ће омогућити одрживи раст, побољшати животни стандард грађана и смањити неједнакост.

"Влада ће посветити посебну пажњу стварању повољног пословног окружења. Подстицаћемо инвестиције, подржавати предузетништво и радити на стварању нових вриједности на пословном тржишту и на тржишту рада", поручио је Никшић, додајући да су заштита радничких права, унапрјеђење животног стандарда радништва и заштита достојанства радника, као покретача економског развоја, један од темељних приоритета ове Владе.

Бањалучанин (23) погинуо у Америци

Бањалучанин (23) погинуо у Америци

Смањење доприноса кључни је корак на темељу чије реализације ФБиХ може оснажити конкурентност своје привреде, што је пак директно везано уз могућност снажнијег инвестиционог потенцијала. Када се томе додају и друге чињенице, попут релативно ниског пореза на доходак, али и повољних цијена енергије, долазимо до закључка како смањење стопе доприноса представља стратешки значајан корак који би могао у већој мјери привући инвеститоре.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:20 Мочвара (16+)

    "Мочвара" је напета прича о низу серијских убистава у Београду, пуна обрта и неочекиваних расплета. Инспектор Никола, којег тумачи Горан Богдан, покушаће са својим колегама да ријеши тежак случај пред каквим се београдска полиција досада није сусрела.

  • 00:20 Ноћни програм

    Ноћни програм