Sarajevo

Najavljeno moguće povećanje plata za veliki broj radnika u BiH

  • Izvor: Agencije
  • 07.10.2024. 19:15

U okviru reformskih napora usmjerenih prema stvaranju što povoljnijeg poslovnog ambijenta, koji treba rezultirati većim brojem novih radnih mjesta, ali i stvaranjem preduslova za povećanje ličnih primanja radnika, uz istovremeno zadržavanje fiskalne stabilnosti, u ovom se trenutku u FBiH razmatra set strateški značajnih fiskalnih zakona koji bi, može se čuti, trebao donijeti značajno smanjenje zbirne stope doprinosa u ovom entitetu, piše "Večernji list BiH".

Vlada je navodno pripremila set fiskalnih zakona koji bi trebali olakšati poslovanje u ovom entitetu, ali istovremeno omogućiti i viši standard za građane, a u tom kontekstu predviđeno je smanjenje stope doprinosa na platu umjesto trenutnih 41,5 odsto na oko 30 odsto, pisao je "Dnevni avaz".

Zamjenik premijera FBiH i ministar finansija Toni Kraljević informisao je Vladu o procesu izrade seta fiskalnih zakona i upućivanju u Parlament FBiH, a naglašeno je da su do sada preduzete ključne aktivnosti na izradi sveobuhvatne fiskalne reforme.

Vreba prevara pod nazivom ''Svinjokolj''

Vreba prevara pod nazivom ''Svinjokolj''

Premijer FBiH Nermin Nikšić i ministar Kraljević informisali su Vladu da set fiskalnih zakona uključuje optimalna rješenja prema postizanju tri cilja, a koji podrazumijevaju poboljšanje standarda radnika, rasterećenje privrednika te zadržavanje fiskalne stabilnosti. Mjere fiskalne politike Vlade zasnovane su na nastavku reformskih aktivnosti u pet najznačajnijih segmenata. To su smanjenje opterećenja rada, kao i restrukturisanje poreskog opterećenja, zatim unaprjeđenje pružanja javnih usluga te suzbijanje neformalne ekonomije i kontinuirano unaprjeđenje koordinacije i fiskalne odgovornosti između svih nivoa vlasti u FBiH. Sve navedeno trebalo bi rezultirati očuvanjem finansijske stabilnosti te jačanjem održivog, efikasnog i stabilnog ekonomskog rasta, kao i povećanjem konkurentnosti privede, uz stvaranje uslova za rast plata.

Kako bi se postiglo optimalno rješenje, a budući da je riječ možda o najznačajnijem setu zakona u dugom periodu, Ministarstvo finansija intenzivno je radilo na rješenjima koja će pomiriti obje strane - i poslodavce i radnike, a istovremeno će osigurati neometanu isplatu zagarantovanih prava penzionera i socijalnih kategorija.

Vrhovni sud SAD odbio žalbu Bajdenove administracije o abortusima u Teksasu

Vrhovni sud SAD odbio žalbu Bajdenove administracije o abortusima u Teksasu

S obzirom na to da je riječ o sistematskim zakonima, naglašeno je potrebnim da se otvori šira javna rasprava kako bi svi imali priliku uložiti amandmane i iznijeti svoje prijedloge. Set ovih zakona trebao bi stvoriti preduslove za novi ekonomski i investicioni ciklus koji je potreban svim građanima. U nedavnom intervjuu za "Večernji list" premijer Nikšić naglasio je kako im je ključni prioritet osigurati snažnu i pravednu ekonomiju koja će omogućiti održivi rast, poboljšati životni standard građana i smanjiti nejednakost.

"Vlada će posvetiti posebnu pažnju stvaranju povoljnog poslovnog okruženja. Podsticaćemo investicije, podržavati preduzetništvo i raditi na stvaranju novih vrijednosti na poslovnom tržištu i na tržištu rada", poručio je Nikšić, dodajući da su zaštita radničkih prava, unaprjeđenje životnog standarda radništva i zaštita dostojanstva radnika, kao pokretača ekonomskog razvoja, jedan od temeljnih prioriteta ove Vlade.

Banjalučanin (23) poginuo u Americi

Banjalučanin (23) poginuo u Americi

Smanjenje doprinosa ključni je korak na temelju čije realizacije FBiH može osnažiti konkurentnost svoje privrede, što je pak direktno vezano uz mogućnost snažnijeg investicionog potencijala. Kada se tome dodaju i druge činjenice, poput relativno niskog poreza na dohodak, ali i povoljnih cijena energije, dolazimo do zaključka kako smanjenje stope doprinosa predstavlja strateški značajan korak koji bi mogao u većoj mjeri privući investitore.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: