ФБиХ

Најављено: Ко све има право на помоћ за плаћање рачуна за струју

  • Извор: Агенције
  • 01.08.2024. 14:19

Министар енергије, рударства и индустрије ФБиХ Ведран Лакић најавио је да ће Влада ФБиХ продужити Одлуку о спровођењу мјера за смањење трошкова електричне енергије домаћинствима и стимулацији енергетске ефикасности за најугроженије категорије становништва у ФБиХ.

Он је додао, наводи се у саопштењу, да ће Електропривреда БиХ на тај начин дио своје планиране добити, која припада Влади ФБиХ, усмјерити ка субвенцијама за најугроженије категорије купаца.

"Право на субвенцију остварују пензионери с најнижом пензијом, коју је у текућем мјесецу исплатио Федерални Завод МИО/ПИО у ФБиХ као и корисници који примају сталну новчану помоћ од надлежних служби, односно центара за социјални рад у ФБиХ, а чија мјесечна потрошња електричне енергије не прелази 268 киловат сати мјесечно, односно не прелази просјечну потрошњу домаћинства које снабдијева ЕПБиХ", навео је.

Поново се огласила мајка која је пријавила нестанак кћерке: На крају сам монструм

Поново се огласила мајка која је пријавила нестанак кћерке: На крају сам монструм

Федерални Завод МИО/ПИО ће сваки мјесец достављати списак корисника најниже пензије Електропривреди БиХ.

"Ресорна кантонална министарства ће Федералном министарству рада и социјалне политике редовно достављати спискове корисника који примају сталну новчану помоћ центара односно служби за социјални рад у ФБиХ. Спискови корисника социјалне помоћи ће се затим достављати Електропривреди БиХ. На овај начин се жели осигурати да ће сви они који немају довољне изворе прихода добити субвенцију, али ће се истовремено водити рачуна да не дође до злоупотреба и да се са списка уклоне они који су почели остваривати додатне приходе", саопштено је из Федералног министарства енергије, рударства и индустрије.

Подсјетимо, од данас, 1. августа, почиње обрачун потрошње електричне енергије по цијенама које су више за 10,29 одсто за домаћинства, односно 7,29 одсто за јаслице, вртиће, домове за смјештај ученика, студената, старијих особа, вјерске објекте, кухиње хуманитарних организација и друге купце из категорије остала потрошња.

Испалио ракету на свадби, изазвао пожар и причинио огромну штету

Испалио ракету на свадби, изазвао пожар и причинио огромну штету

С обзиром на то да потрошња зависи од низа фактора, тешко је дати прецизне процјене колико ће нове цијене увећати мјесечне рачуне грађана, али генерални директор ЕПБиХ Санел Буљубашић очекује да за 85 одсто потрошача повећање износи око 2,5 КМ по рачуну.

Пратите нас и путем Вибера