FBiH

Najavljeno: Ko sve ima pravo na pomoć za plaćanje računa za struju

  • Izvor: Agencije
  • 01.08.2024. 14:19

Ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vedran Lakić najavio je da će Vlada FBiH produžiti Odluku o sprovođenju mjera za smanjenje troškova električne energije domaćinstvima i stimulaciji energetske efikasnosti za najugroženije kategorije stanovništva u FBiH.

On je dodao, navodi se u saopštenju, da će Еlektroprivreda BiH na taj način dio svoje planirane dobiti, koja pripada Vladi FBiH, usmjeriti ka subvencijama za najugroženije kategorije kupaca.

"Pravo na subvenciju ostvaruju penzioneri s najnižom penzijom, koju je u tekućem mjesecu isplatio Federalni Zavod MIO/PIO u FBiH kao i korisnici koji primaju stalnu novčanu pomoć od nadležnih službi, odnosno centara za socijalni rad u FBiH, a čija mjesečna potrošnja električne energije ne prelazi 268 kilovat sati mjesečno, odnosno ne prelazi prosječnu potrošnju domaćinstva koje snabdijeva ЕPBiH", naveo je.

Ponovo se oglasila majka koja je prijavila nestanak kćerke: Na kraju sam monstrum

Ponovo se oglasila majka koja je prijavila nestanak kćerke: Na kraju sam monstrum

Federalni Zavod MIO/PIO će svaki mjesec dostavljati spisak korisnika najniže penzije Еlektroprivredi BiH.

"Resorna kantonalna ministarstva će Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike redovno dostavljati spiskove korisnika koji primaju stalnu novčanu pomoć centara odnosno službi za socijalni rad u FBiH. Spiskovi korisnika socijalne pomoći će se zatim dostavljati Еlektroprivredi BiH. Na ovaj način se želi osigurati da će svi oni koji nemaju dovoljne izvore prihoda dobiti subvenciju, ali će se istovremeno voditi računa da ne dođe do zloupotreba i da se sa spiska uklone oni koji su počeli ostvarivati dodatne prihode", saopšteno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

Podsjetimo, od danas, 1. avgusta, počinje obračun potrošnje električne energije po cijenama koje su više za 10,29 odsto za domaćinstva, odnosno 7,29 odsto za jaslice, vrtiće, domove za smještaj učenika, studenata, starijih osoba, vjerske objekte, kuhinje humanitarnih organizacija i druge kupce iz kategorije ostala potrošnja.

Ispalio raketu na svadbi, izazvao požar i pričinio ogromnu štetu

Ispalio raketu na svadbi, izazvao požar i pričinio ogromnu štetu

S obzirom na to da potrošnja zavisi od niza faktora, teško je dati precizne procjene koliko će nove cijene uvećati mjesečne račune građana, ali generalni direktor ЕPBiH Sanel Buljubašić očekuje da za 85 odsto potrošača povećanje iznosi oko 2,5 KM po računu.

Pratite nas i putem Vibera