Херцеговина

Колико кошта путарина на најновијих 11 километара ауто-пута у БиХ

  • 13.09.2024. 14:03

Протекле седмице у БиХ је свечано отворен тунел и мост Херцеговина на Коридору 5Ц.

За портал "Радиосарајево.ба" из Аутоцеста ФБиХ је потврђено да су нове цијене ступиле на снагу отварањем ове дионице, која је дио коридора 5Ц и повезује БиХ с хрватским ауто-путем А1.

Возачи који се укључе код Звировића за путарину ће издвојити једну марку, што је смањење од 0,20 фенинга у односу на пријашњих 1,20 КМ.

На новоотворених 11,7 километара ауто-пута, који укључује мост изнад Неретве код Почитеља и тунел Херцеговина, путарина до ГП Бијача, с којем се улази у суједну Хрватску, износи 2,20 КМ.

Бањалучки полицајац хапшен због педофилије добио отказ

Бањалучки полицајац хапшен због педофилије добио отказ

Како су казали цијена је смањена како би се олакшао возачима приступ Коридору 5Ц, уз побољшану повезаност и већу сигурност на путевима.

Мост Херцеговина стратешки је инфраструктурни пројекат који спаја јужни дио Босне и Херцеговине с европском мрежом саобраћајних коридора. Дио је поддионице Почитељ - Звировићи, која се протеже на 11,07 километара и повезује Почитељ с границом Хрватске преко граничног прелаза Бијача.

Мост Херцеговина прелази преко ријеке Неретве и истиче се својом висином, с највишим стубом од 97 метара, што га чини највишим мостом на коридору 5Ц и једним од највиших мостова у овом дијелу Европе.

Отварање овог моста представља значајан корак у саобраћајном повезивању БиХ с Европском унијом, а очекује се да ће нови инфраструктурни пројекат побољшати привредне прилике и унаприједити туристички потенцијал регије, пружајући боље саобраћајне везе и олакшавајући приступ кључним туристичким дестинацијама.

Од Тамаре Звицер одузет скупоцјени ауди

Од Тамаре Звицер одузет скупоцјени ауди

Укупна вриједност радова на поддионици Почитељ – Звировићи износи 101,3 милиона евра без ПДВ-а, од чега је за сами мост Херцеговина 30,4 милиона евра без ПДВ-а.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: