Hercegovina

Koliko košta putarina na najnovijih 11 kilometara auto-puta u BiH

  • 13.09.2024. 14:03

Protekle sedmice u BiH je svečano otvoren tunel i most Hercegovina na Koridoru 5C.

Za portal "Radiosarajevo.ba" iz Autocesta FBiH je potvrđeno da su nove cijene stupile na snagu otvaranjem ove dionice, koja je dio koridora 5C i povezuje BiH s hrvatskim auto-putem A1.

Vozači koji se uključe kod Zvirovića za putarinu će izdvojiti jednu marku, što je smanjenje od 0,20 feninga u odnosu na prijašnjih 1,20 KM.

Na novootvorenih 11,7 kilometara auto-puta, koji uključuje most iznad Neretve kod Počitelja i tunel Hercegovina, putarina do GP Bijača, s kojem se ulazi u sujednu Hrvatsku, iznosi 2,20 KM.

Banjalučki policajac hapšen zbog pedofilije dobio otkaz

Banjalučki policajac hapšen zbog pedofilije dobio otkaz

Kako su kazali cijena je smanjena kako bi se olakšao vozačima pristup Koridoru 5C, uz poboljšanu povezanost i veću sigurnost na putevima.

Most Hercegovina strateški je infrastrukturni projekat koji spaja južni dio Bosne i Hercegovine s evropskom mrežom saobraćajnih koridora. Dio je poddionice Počitelj - Zvirovići, koja se proteže na 11,07 kilometara i povezuje Počitelj s granicom Hrvatske preko graničnog prelaza Bijača.

Most Hercegovina prelazi preko rijeke Neretve i ističe se svojom visinom, s najvišim stubom od 97 metara, što ga čini najvišim mostom na koridoru 5C i jednim od najviših mostova u ovom dijelu Еvrope.

Otvaranje ovog mosta predstavlja značajan korak u saobraćajnom povezivanju BiH s Еvropskom unijom, a očekuje se da će novi infrastrukturni projekat poboljšati privredne prilike i unaprijediti turistički potencijal regije, pružajući bolje saobraćajne veze i olakšavajući pristup ključnim turističkim destinacijama.

Od Tamare Zvicer oduzet skupocjeni audi

Od Tamare Zvicer oduzet skupocjeni audi

Ukupna vrijednost radova na poddionici Počitelj – Zvirovići iznosi 101,3 miliona evra bez PDV-a, od čega je za sami most Hercegovina 30,4 miliona evra bez PDV-a.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: