Општина Жагубица

Канађани открили ново лежиште злата у Србији: Рудник већ 2028. године?

  • Извор: Блумберг
  • 13.09.2024. 17:46

Канадска компанија Дунде Прешс Метал (ДПМ) саопштила је ове недеље да је открила лежишта злата и бакра високог квалитета на новим локалитетима, а у близини свог пројекта Чока Ракита који се налази на територији општине Жагубица.

Резултати су на локалитетима Думитру Потоко и Франсен, који се налазе на око километар удаљености од пројекта Чока Ракита, показали 63 метра са садржајем бакра од 1,74%, 2,18 грама злата по тони и 9,04 грама сребра по тони.

У саопштењу се наводи да ће се бушења наставити на локацијама које имају дозволу, а то су Чока Ракита, Потај Чука и Пештер Југ.

Нинковић: Савјетујем грађане да паметно троше новац и не вјерују Станивуковићевим глупостима

Нинковић: Савјетујем грађане да паметно троше новац и не вјерују Станивуковићевим глупостима

"Узбуђени смо истраживачким потенцијалом висококвалитетног злата и бакра на локалитетима Думитру Поток и Фрасен", рекао је Давид Рае, предсједник и главни извршни директор компаније ДПМ и додао:

"Ови нови резултати наглашавају природу високог квалитета онога што видимо из наших истражних активности и потврђују велики потенцијал за даљу минерализацију злата и бакра у Чока Ракити и околним мјестима која имају дозволу за истраживање".

У децембру прошле године канадска компанија је извијестила о првој процјени минералних ресурса од чак 1,78 милиона унци злата (нешто више од 50 тона).

Прелиминарна економска процена показала исплативост отварања рудника

И прије ових нових открића, прелиминарна економска процјена је показала да би се компанији исплатило отварање рудника у Чока Ракити.

Пантића сада сумњиче за наводну крађу стоке и траже притвор

Пантића сада сумњиче за наводну крађу стоке и траже притвор

Канадска компанија је у мају објавила прелиминарну економску процјену пројекта Чока Ракита, односно отварања рудника. Компанија је у прелиминарној економској процјени предложила изградњу подземног рудника са годишњим капацитетом обраде од 850.000 тона руде. Почетни животни вијек рудника процијењен је на 10 година. Рудник би производио 129.000 унци злата годишње.

Процијењена нето садашња вриједност након опорезивања пројекат са дисконтом од 5% износи 588 мил УСД и интерне стопе приноса 33%. Нето садашња вриједност представља процијењену тренутну вриједност будућих прихода умањену за трошкове који настају током цијелог животног вијека рудника. Процена показује да је отварање рудника у Чока Ракити за компанију исплативо.

Колико кошта путарина на најновијих 11 километара ауто-пута у БиХ

Колико кошта путарина на најновијих 11 километара ауто-пута у БиХ

Прелиминарна економска процјена предлаже да се са изградњом рудника почне у 2026, а да би прва производња злата могла почети у првој половини 2028. Отварање рудника коштало би 381 мил УСД.

ДПМ-ове акције на берзи узлетјеле ове године

ДПМ-овим акцијама се тргује на берзи у Торонту. Према подацима са Блоомберг Терминала, цијена ДПМ-ових акција у просту је у посљедњој години, нарочито од откривања висококвалитетног злата и бакра у Чока Ракити, прелиминарне економске процјене и нових открића у близини Чока Раките у сриједу.

Цијена злата је у петак достигла рекордни ниво. Злато је у петак порасло за 0,5% на 2,570 УСД по унци, па је на путу да забиљежи недјељни добитак од скоро 3%.

ДПМ и Чока Ракита

ДПМ је канадска међународна компанија за рударење злата која се бави набавком, истраживањем, развојем, рударењем и прерадом племенитих метала. Спроводи пројекте у Еквадору, Бугарској и Србији.

Амиџић: Станивуковићево поигравање грађанима незапамћено у Српској, превару ће покушати одржати до избора

Амиџић: Станивуковићево поигравање грађанима незапамћено у Српској, превару ће покушати одржати до избора

Компанија је присутна у Србији од 2004. године. Како је раније за Блумберг Адрију речено у Министарству рударства и енергетике, та компанија има њихову дозволу за истраживање на територијама Петровац на Млави, Бор, Мајданпек.

Чока Ракита се налази у општини Жагубица, око три километра југоисточно од пројекта злата Тимок, који такође врши ова канадска компанија, а чије истраживање је компанија паузирала након открића у Чока Ракити.

Велико налазиште злата у том крају откривено је крајем 2022. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: