Земљани радови

Гради се у зони ХЕ Дабар

  • Извор: АТВ
  • 19.07.2024. 19:32

Предио од Невесиња до Берковића право је градилиште. Машине и камиони врве на све стране. Граде се објекти ХЕ Дабар. Један од највећих је Брана Пошћење, у току су земљани радови а ускоро ће и бетон.

"Састојаће се од три преливна поља, практичног профила, беззатварача и од испуста гдје ће бити постављена два табаста затварача“, каже машински инжењер у ХЕ Дабар Марко Перићица.

"Терен је тежак јер има пуно стрије, прослојака, глине тако да доста захтјевно“, каже директор пројекта испред "Итегра инжењеринг“ Филип Јелаш.

Поред бране у овом дијелу ће бити и два насипа Гребак и Врањача. Све то ће потпуно промијенити овај крај.

У језеру ће бити 63 милиона кубика воде. Из ове акумулације вода ће кроз тунел који је скоро па завршен. Даље ће цјевоводом до машинске зграде која се такође гради тамо су Кинези засукали рукаве. У Дабру их је стотињак а доћи ће их још 80. Запослиће се и око 300 локалаца.

"Тренутно сада све тече уредно, може се десити проблем али желимо да све испадне перфектно“, каже замјеник генералног директора ЦГГЦ Танг Јаингбинг.

"ЦГГЦ је једна велика свјетска компанија у области брана и хидроелектрана“, каже руководилац Надзорне службе Срђан Вујадиновић.

Припремају се и остали пројекти овог система. Динамиком радова задовољан и директор, вјерује да ће све бити у року.

"Потписани уговор је да ће 2027. године ХЕ Дабар бити на мрежи али као што знамо грађевински радови су непредвидиви али надамо се да ће то бити испуњено“, каже директор ХЕ Дабар Данило Илић.

Финасијска конструкција је затворена. Хидроелектрана Дабар ће на крају коштати око 661 милиона марака.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1993 (16+)

    ''Серија: 1993 (16+)