Zemljani radovi

Gradi se u zoni HЕ Dabar

  • Izvor: ATV
  • 19.07.2024. 19:32

Predio od Nevesinja do Berkovića pravo je gradilište. Mašine i kamioni vrve na sve strane. Grade se objekti HЕ Dabar. Jedan od najvećih je Brana Pošćenje, u toku su zemljani radovi a uskoro će i beton.

"Sastojaće se od tri prelivna polja, praktičnog profila, bezzatvarača i od ispusta gdje će biti postavljena dva tabasta zatvarača“, kaže mašinski inženjer u HЕ Dabar Marko Perićica.

"Teren je težak jer ima puno strije, proslojaka, gline tako da dosta zahtjevno“, kaže direktor projekta ispred "Itegra inženjering“ Filip Jelaš.

Pored brane u ovom dijelu će biti i dva nasipa Grebak i Vranjača. Sve to će potpuno promijeniti ovaj kraj.

U jezeru će biti 63 miliona kubika vode. Iz ove akumulacije voda će kroz tunel koji je skoro pa završen. Dalje će cjevovodom do mašinske zgrade koja se takođe gradi tamo su Kinezi zasukali rukave. U Dabru ih je stotinjak a doći će ih još 80. Zaposliće se i oko 300 lokalaca.

"Trenutno sada sve teče uredno, može se desiti problem ali želimo da sve ispadne perfektno“, kaže zamjenik generalnog direktora CGGC Tang Jaingbing.

"CGGC je jedna velika svjetska kompanija u oblasti brana i hidroelektrana“, kaže rukovodilac Nadzorne službe Srđan Vujadinović.

Pripremaju se i ostali projekti ovog sistema. Dinamikom radova zadovoljan i direktor, vjeruje da će sve biti u roku.

"Potpisani ugovor je da će 2027. godine HЕ Dabar biti na mreži ali kao što znamo građevinski radovi su nepredvidivi ali nadamo se da će to biti ispunjeno“, kaže direktor HЕ Dabar Danilo Ilić.

Finasijska konstrukcija je zatvorena. Hidroelektrana Dabar će na kraju koštati oko 661 miliona maraka.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Crna Guja (12+)

    ''Serija: Crna Guja (12+)

  • 23:05 Serija: 1993 (16+)

    ''Serija: 1993 (16+)