Прогнозе

Ево колико пара ће просјечни Нијемац имати на располагању

  • Извор: Агенције
  • 16.01.2024. 11:20

Док се свјетски медији баве протестима и проблемима у Њемачкој, тамошњи просјечни грађани размишљају само о једном: колико ће у овој години имати новца у свом новчанику и колика ће бити инфлација.

Њихова куповна моћ ће се у овој години вјероватно задржати на нивоу из 2023. године, јер ће раст цијена неутрализовати већи расположиви доходак домаћинстава, показују прогнозе Института за истраживање тржишта ГфК. 

Нето расположиви доходак по становнику износиће у просјеку 27.848 евра, израчунали су у ГфК-у. Износ обухвата и државне трансфере попут пензија, накнада за незапосленост и дјечијег додатка.

Један од највећих произвођача алкохолних пића прогласио стечај

Један од највећих произвођача алкохолних пића прогласио стечај

Најмањи износ за личну потрошњу, становање, слободно вријеме и штедњу, од 24.702 евра, имаће на располагању грађани савезне републике Бремен, а највиши, од 30.130 евра, Баварци, преноси сарајевско Ослобођење.

У поређењу с 2023. годином, износ ће на нивоу Њемачке бити већи за 2,8 одсто, односно за 767 евра по становнику. Када се урачуна инфлација, биће отприлике исти као и 2023.

Повећање расположивог дохотка ће амортизовати инфлацију, која би у овој години, према прогнозама Бундесбанке, требало да износи 2,7 одсто, рекао је Филип Војтек, експерт за малопродају у ГфК.

Међутим, грађани су због политичке неизвјесности тек ограничено склони потрошњи и у овој ће години вјероватно поново бити склонији штедњи.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)