Prognoze

Еvo koliko para će prosječni Nijemac imati na raspolaganju

  • Izvor: Agencije
  • 16.01.2024. 11:20

Dok se svjetski mediji bave protestima i problemima u Njemačkoj, tamošnji prosječni građani razmišljaju samo o jednom: koliko će u ovoj godini imati novca u svom novčaniku i kolika će biti inflacija.

Njihova kupovna moć će se u ovoj godini vjerovatno zadržati na nivou iz 2023. godine, jer će rast cijena neutralizovati veći raspoloživi dohodak domaćinstava, pokazuju prognoze Instituta za istraživanje tržišta GfK. 

Neto raspoloživi dohodak po stanovniku iznosiće u prosjeku 27.848 evra, izračunali su u GfK-u. Iznos obuhvata i državne transfere poput penzija, naknada za nezaposlenost i dječijeg dodatka.

Jedan od najvećih proizvođača alkoholnih pića proglasio stečaj

Jedan od najvećih proizvođača alkoholnih pića proglasio stečaj

Najmanji iznos za ličnu potrošnju, stanovanje, slobodno vrijeme i štednju, od 24.702 evra, imaće na raspolaganju građani savezne republike Bremen, a najviši, od 30.130 evra, Bavarci, prenosi sarajevsko Oslobođenje.

U poređenju s 2023. godinom, iznos će na nivou Njemačke biti veći za 2,8 odsto, odnosno za 767 evra po stanovniku. Kada se uračuna inflacija, biće otprilike isti kao i 2023.

Povećanje raspoloživog dohotka će amortizovati inflaciju, koja bi u ovoj godini, prema prognozama Bundesbanke, trebalo da iznosi 2,7 odsto, rekao je Filip Vojtek, ekspert za maloprodaju u GfK.

Međutim, građani su zbog političke neizvjesnosti tek ograničeno skloni potrošnji i u ovoj će godini vjerovatno ponovo biti skloniji štednji.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.