Договор синдиката и послодаваца

Ево када крећу преговори о минималцу у Српској

  • Извор: АТВ
  • 28.08.2024. 19:34

Преговори о најнижој плати у Српској требало би да крену у септембру, такав је приједлог и план Уније послодаваца Републике Српске. О висини минималца одлучиће на основу економских параметара.

"А да се заврше најкасније до краја октобра и то је оно што очекујемо у будућности да се дешава, јер то је период када крећу преговори и за ино-уговоре. Што се тиче висине минималца, ми немамо приједлог колики треба да буде минималац, али имамо приједлог да то буде у складу са економским параметрима. Значи, раст БДП-а, раст потрошачких цијена, раст инфлације", каже Зоран Шкребић, предсједник Уније послодаваца Српске. 

Ми смо за преговоре спремни ако треба већ сутра, поручују из Савеза синдиката Републике Српске. Њихов став је да минималац мора бити повећан. За колико, кажу, рано је да открију. 

"Ми имамо наш став  колико процентуално би се требао повећати минималац и први којима ћемо то рећи, то су наши социјални партнери, послодавци и Влада, када њима кажемо онда ћете и ви добити ту информацију", каже Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката Српске.

Према искуству из претходних година, послодавци и синдикати нису били кооперативни када се договарало о минималцу. Углавном је Влада била та која је пресјецала, па је прошле године одлучила да минималац за ову годину буде 900 КМ.  

"Оно што договори синдикат и послодавци, Влада ће да прихвати. Ако нема до тога ништа укључиће се и Влада, не може Влада наметнути ни једнима ни другима. На крају ћемо морати посегнути за измјенама закона да одузме то право синдикату и послодавцима", каже Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Да до овога ипак не би дошло, послодавци и синдикат, имају довољно времена да преговарају и договоре минималац. И то тако да све буде готово благовремено, а не пет дана до Нове године. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм