Dogovor sindikata i poslodavaca

Еvo kada kreću pregovori o minimalcu u Srpskoj

  • Izvor: ATV
  • 28.08.2024. 19:34

Pregovori o najnižoj plati u Srpskoj trebalo bi da krenu u septembru, takav je prijedlog i plan Unije poslodavaca Republike Srpske. O visini minimalca odlučiće na osnovu ekonomskih parametara.

"A da se završe najkasnije do kraja oktobra i to je ono što očekujemo u budućnosti da se dešava, jer to je period kada kreću pregovori i za ino-ugovore. Što se tiče visine minimalca, mi nemamo prijedlog koliki treba da bude minimalac, ali imamo prijedlog da to bude u skladu sa ekonomskim parametrima. Znači, rast BDP-a, rast potrošačkih cijena, rast inflacije", kaže Zoran Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca Srpske. 

Mi smo za pregovore spremni ako treba već sutra, poručuju iz Saveza sindikata Republike Srpske. Njihov stav je da minimalac mora biti povećan. Za koliko, kažu, rano je da otkriju. 

"Mi imamo naš stav  koliko procentualno bi se trebao povećati minimalac i prvi kojima ćemo to reći, to su naši socijalni partneri, poslodavci i Vlada, kada njima kažemo onda ćete i vi dobiti tu informaciju", kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Srpske.

Prema iskustvu iz prethodnih godina, poslodavci i sindikati nisu bili kooperativni kada se dogovaralo o minimalcu. Uglavnom je Vlada bila ta koja je presjecala, pa je prošle godine odlučila da minimalac za ovu godinu bude 900 KM.  

"Ono što dogovori sindikat i poslodavci, Vlada će da prihvati. Ako nema do toga ništa uključiće se i Vlada, ne može Vlada nametnuti ni jednima ni drugima. Na kraju ćemo morati posegnuti za izmjenama zakona da oduzme to pravo sindikatu i poslodavcima", kaže Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

Da do ovoga ipak ne bi došlo, poslodavci i sindikat, imaju dovoljno vremena da pregovaraju i dogovore minimalac. I to tako da sve bude gotovo blagovremeno, a ne pet dana do Nove godine. 

Pratite nas i putem Vibera