Загреб

Америчка банка ставила Хрватску на црну листу

  • Извор: Агенције
  • 24.07.2024. 15:21

Америчка дигитална банка Меркури недавно је Хрватску уврстила на листу забрањених земаља, што је створило проблеме хрватским стартаповима и технолошким фирмама који су користили њихове услуге за пословање на тржишту САД.

Хрватска се тако нашла на листи са земљама попут Сјеверне Кореје, Авганистана, Кубе и Ирана, пише "Форбс Хрватска".

Један од погођених овом одлуком, али не и једини, оснивач је "CircuitMessa", Алберт Гајшак, који на америчком тржишту послује већ годинама, а рачун у Меркурију има од 2019. године и никада није имао никаквих проблема. Сада има мјесец дана да нађе нову банку јер је добио обавјештење да му се 22. августа гаси рачун.

Милан Миличевић саслушан у тужилаштву, осумњичен за трговину утицајем

Милан Миличевић саслушан у тужилаштву, осумњичен за трговину утицајем

"Са жаљењем вас обавјештавамо да, због недавних промјена у начину на који одређујемо подобност рачуна, више не можемо подржавати рачуне за фирме с придруженим адресама које се налазе у земљама на попису. Као резултат тога, затворићемо Меркури рачун за CircuitMessa, 22. августа 2024. Ова одлука није донесена олако. Извињавамо се због могућих поремећаја које ова одлука може узроковати, а наш тим је овдје да вам помогне у процесу затварања рачуна током сљедећих неколико седмица", стоји у допису који је Гајшак добио од Меркурија.

Меркури је фајнтех компанија основана 2017. године која се специјализовала за пружање услуге управо стартаповима и технолошким компанијама.

Њихове услуге користе многе компаније тог профила из Европе, које се пробијају на америчко тржиште.

Гајшак за "Форбс Хрватска" каже да је низ хрватских тех компанија погођен овом одлуком.

"Први пут у животу се осјећам лоше зато што сам из Хрватске", рекао је.

Скочио у базен и сломио вратни пршљен

Скочио у базен и сломио вратни пршљен

Додаје да му се чини да је највећи проблем што оснивачи имају хрватске адресе.

"Ми имамо твртку регистровану у САД, али су оснивачи из Хрватске и то им очигледно представља проблем. Преселићемо пословање у другу банку. Чудно ми је да се само ова банка одлучила за тај потез. Погледајте попис забрањених земаља. Сјеверна Кореја, Руанда, Нигерија... и Хрватска. Ми смо у лиги првака", каже Гајшак.

Меркури је у штуром одговору "Форбсу Хрватска" рекао да се држе строгих стандарда усклађености и да узимају у обзир бројне факторе при процјени ризика. 

У њиховом одговору стоји и извињење погођенима овом одлуком, али и да ће и даље бити отворени за међународне предузетнике који имају фирме у Америци. Али не и за оне из Хрватске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.