Nedim Sladić

Zabrinjavajuća prognoza najpoznatijeg bh. meteorologa

  • Izvor: Agencije
  • 07.10.2024. 21:00

Najpoznatiji bh. meteorolog Nedim Sladić upozorio je svoje pratioce, ali i cjelokupnu bh. javnost, na nove padavine koje uskoro dolaze.

Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

“Nažalost, konsenzus sva tri korištena prognozna modela (ICON, ECMWF i GFS) govore da novi talas obilnijih padavina očekujemo u noći sa utorka na srijedu koji će se od zapada premještati prema jugoistoku. Izraženo visinsko strujanje s jugozapada dovlači veće količine vlage sa Mediterana i u ovakvim uslovima ponovo najviše su pogođena područja Hercegovine.

Banjalučanki Jeleni Karajica hitno potrebna pomoć

Banjalučanki Jeleni Karajica hitno potrebna pomoć

Posmatrajući strujanje vazduha kao i vlagu kroz vertikalni presjek atmosfere, najobilnije padavine su u područjima uz Jadran, kao i na krajnjem jugu te istoku Hercegovine, gdje će one biti praćene grmljavinom, uzimajući u obzir koliko je dostupno toplotne energije, prije svega od mora.

Intenzivnije padavine, nažalost, ponovo i prolazno se očekuju i na sjeverozapadu i sjeveru Hercegovine, odnosno u područjima koja su već žestoko zahvaćena, a recimo da je to sjeverna granica očekivane padavinske zone.

Ipak, postoje razlike. U odnosu na noć na petak, nemamo veće pristizanje hladnijeg vazduha po visini pa je strujanje nešto slabije u odnosu na prošli put, pogotovo u nižim slojevima, a nemamo ni prizemnog ciklona u Jadranu kao u petak. Stoga, za očekivati je da centralni dio Bosne (Kiseljak i sjevernije) ipak prođe sa znatno manjim količinama padavina te manjim rizikom ovog puta, ali ne i bez jednog jačeg, prolaznog pljuska.

Koliko će stranka Igora Radojičića imati odbornika u Banjaluci

Koliko će stranka Igora Radojičića imati odbornika u Banjaluci

Smirenje padavina očekuje se u prijepodnevnim satima srijede.

Brojna upozorenja nadležnih hidrometeoroloških službi su izdata, pa ih ozbiljno shvatimo ovog puta".

Pratite nas i putem Vibera