Будите опрезни

За ово у Грчкој можете бити папрено кажњени, а код нас није прекршај

  • Извор: Агенције
  • 18.05.2024. 07:00

Сезона љетовања се примиче, а као и сваке године међу најпопуларнијим дестинацијама је Грчка.

Стога, ако сте се одлучили да тамо љетујете, битно је да знате да можете добити папрену казну, и то за ствар која код нас није прекршај.

Наиме, реформа у саобраћајним законима Грчке донијела је нове казне за возаче који пуше цигарете док возе.

До омиљених дестинација у Грчкој наши туристи најчешће одлазе сопственим превозом, а то значи да је потребно да будете додатно на опрезу јер вас у тој земљи, уколико не возите по правилима саобраћаја, могу сачекати прилично високе казне за прекршаје.


Поједини грађани БиХ добијају по 200 марака

Поједини грађани БиХ добијају по 200 марака

Иако у Грчкој нови и знатно строжи закон о друмском саобраћају постоји од 2019. године, није згорег подсјетити се колико ће вам сваки саобраћајни прекршај направљен у овој земљи вишеструко повећати трошак летовања.

Од 16. октобра 2019. пушење није забрањено само на свим јавним затвореним просторима у Грчкој, већ и на игралиштима и другим отвореним површинама које дјеца посјећују. Поред тога, забрањено је пушење у приватном возилу са дјецом млађом од 12 година.

Забрана пушења сада се примјењује на таксије, болнице и друге здравствене установе, школе и универзитете, ресторане, кафиће, мјеста за живу музику и ноћне клубове, чекаонице, аеродроме. Новим законом забрањено је и пушење на спортским теренима и на отвореним стадионима.

Новим нацртом закона укида се и дио којим су била изузета велики простори за забаву и ресторани који су одредили дијелове за пушење затворене од остатка објекта.


Амерички пуковник: Ево када ће Зеленски биће уклоњен!

Амерички пуковник: Ево када ће Зеленски биће уклоњен!

Казне ће такође бити строже, од 50 до 500 евра за пушаче који крше забрану и од 500 до 10.000 евра за менаџере или власнике предузећа или установа у којима је прекршен закон о пушењу. Након пет таквих кршења, дозвола за рад ће бити одузета.

Они који продају дуванске производе малољетницима сада ће бити кажњени од 500 до 10.000 евра, а дозвола за рад ће им бити одузета након пет прекршаја.

Казне за возаче који пуше у аутомобилу

Таксисти, возачи аутобуса као и возачи приватних аутомобила који се не придржавају овог закона мораће да плате посебно високе казне.

Возачи који крше закон о пушењу – пуше у приватном возилу са дјететом млађим од 12 година, биће кажњени новчаном казном у износу од 1.500 евра и одузимањем возачке дозволе на мјесец дана.


Цеца продаје прелијепу кућу на селу, цијена ситница

Цеца продаје прелијепу кућу на селу, цијена ситница

Такође, ако се пуши у службеном возилу у ком је малољетно дијете млађе од 12 година, новчана казна износиће 3.000 евра. И у овом случају такође возачка дозвола власника возила биће одузета на мјесец дана, наводи се на сајту "Грчкаинфо".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм