Budite oprezni

Za ovo u Grčkoj možete biti papreno kažnjeni, a kod nas nije prekršaj

 • Izvor: Agencije
 • 18.05.2024. 07:00

Sezona ljetovanja se primiče, a kao i svake godine među najpopularnijim destinacijama je Grčka.

Stoga, ako ste se odlučili da tamo ljetujete, bitno je da znate da možete dobiti paprenu kaznu, i to za stvar koja kod nas nije prekršaj.

Naime, reforma u saobraćajnim zakonima Grčke donijela je nove kazne za vozače koji puše cigarete dok voze.

Do omiljenih destinacija u Grčkoj naši turisti najčešće odlaze sopstvenim prevozom, a to znači da je potrebno da budete dodatno na oprezu jer vas u toj zemlji, ukoliko ne vozite po pravilima saobraćaja, mogu sačekati prilično visoke kazne za prekršaje.


Pojedini građani BiH dobijaju po 200 maraka

Pojedini građani BiH dobijaju po 200 maraka

Iako u Grčkoj novi i znatno stroži zakon o drumskom saobraćaju postoji od 2019. godine, nije zgoreg podsjetiti se koliko će vam svaki saobraćajni prekršaj napravljen u ovoj zemlji višestruko povećati trošak letovanja.

Od 16. oktobra 2019. pušenje nije zabranjeno samo na svim javnim zatvorenim prostorima u Grčkoj, već i na igralištima i drugim otvorenim površinama koje djeca posjećuju. Pored toga, zabranjeno je pušenje u privatnom vozilu sa djecom mlađom od 12 godina.

Zabrana pušenja sada se primjenjuje na taksije, bolnice i druge zdravstvene ustanove, škole i univerzitete, restorane, kafiće, mjesta za živu muziku i noćne klubove, čekaonice, aerodrome. Novim zakonom zabranjeno je i pušenje na sportskim terenima i na otvorenim stadionima.

Novim nacrtom zakona ukida se i dio kojim su bila izuzeta veliki prostori za zabavu i restorani koji su odredili dijelove za pušenje zatvorene od ostatka objekta.


Američki pukovnik: Еvo kada će Zelenski biće uklonjen!

Američki pukovnik: Еvo kada će Zelenski biće uklonjen!

Kazne će takođe biti strože, od 50 do 500 evra za pušače koji krše zabranu i od 500 do 10.000 evra za menadžere ili vlasnike preduzeća ili ustanova u kojima je prekršen zakon o pušenju. Nakon pet takvih kršenja, dozvola za rad će biti oduzeta.

Oni koji prodaju duvanske proizvode maloljetnicima sada će biti kažnjeni od 500 do 10.000 evra, a dozvola za rad će im biti oduzeta nakon pet prekršaja.

Kazne za vozače koji puše u automobilu

Taksisti, vozači autobusa kao i vozači privatnih automobila koji se ne pridržavaju ovog zakona moraće da plate posebno visoke kazne.

Vozači koji krše zakon o pušenju – puše u privatnom vozilu sa djetetom mlađim od 12 godina, biće kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 1.500 evra i oduzimanjem vozačke dozvole na mjesec dana.


Ceca prodaje prelijepu kuću na selu, cijena sitnica

Ceca prodaje prelijepu kuću na selu, cijena sitnica

Takođe, ako se puši u službenom vozilu u kom je maloljetno dijete mlađe od 12 godina, novčana kazna iznosiće 3.000 evra. I u ovom slučaju takođe vozačka dozvola vlasnika vozila biće oduzeta na mjesec dana, navodi se na sajtu "Grčkainfo".

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
 • 12:55 Revolucija 1917 (R)

  ''Revolucija 1917 (R)

 • 13:30 Еmisija: Еnergo klub (R)

  ''Gdje na jednom mjestu dobiti informacije iz energetike, kako globalne, a tako i domaće?

 • 13:55 Vijesti

  Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

 • 14:00 Serija: Ko te šiša (R)

  ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

 • 14:40 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

  '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

 • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

  Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.