Радна група изнијела мишљење

Враћају се маске?

  • Извор: Б92
  • 18.09.2023. 21:20

Радна група Министарства здравља изнијела је мишљење да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.

Радна група Министарства здравља за поступање у условима пандемије ковида 19 данас је на седници у Институту за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" донијела препоруке за поступање на нивоу примарне здравствене заштите, болничких установа, као и у вези са ношењем маски у здравственим установама и вакцинацијом.

На нивоу примарне здравствене заштите указано је на значај тестирања пацијената са знацима и симптомима акутне респираторне инфекције, првенствено и нарочито оних који имају факторе ризика за развој тешке клиничке слике, саопштено је из Батута.

Маск критиковао украјинску контраофанзиву: Толико много смрти за толико мало!

Маск критиковао украјинску контраофанзиву: Толико много смрти за толико мало!

Донијета је и одлука о обавезном тестирању на ковид 19 свих запослених у здравственим установама, уколико имају симптоме акутне респираторне инфекције и њиховој обавезној контроли и тестирању након прележане инфекције.

Обавезно је тестирање контаката са ковид позитивним лицима у здравственим установама, у складу са важећим Стручно-методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковид 19.

Скандал у Хиландару: Пијани монах пребио другог, пребачен у болницу

Скандал у Хиландару: Пијани монах пребио другог, пребачен у болницу

На нивоу болничких установа одлучено је да тестирање пацијената као услов за хоспитализацију остаје и даље исти, у складу са важећим Стручно-методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковида 19.

Неопходно је тестирање за пријем на хематолошка и онколошка одјељења, као и одјељења геријатрије и одјељења на којима се лече пацијенти са примарним и тешким имунодефицијенцијама.

Судар два теретна брода у близини Истанбула

Судар два теретна брода у близини Истанбула

Неопходно је тестирати све пацијенте који имају симптоме и знаке акутне респираторне инфекције, у тренутку пријема на болничко лијечење.

Забрана посјета у болницама је у надлежности Комисија за превенцију болничких инфекција, сваке здравствене установе.

Комисије за превенцију болничких инфекција у здравственим установама су дужне да у наредних седам дана изврше процјену епидемиолошке ситуације у својој установи, да дају предлог мјера, као и да надаље редовно, континуирано прате епидемиолошку ситуацију у здравственој установи у сарадњи са територијално надлежним институтом или заводом за јавно здравље, а у складу са важећим Стручно-методолошким упутством за поступање у условима пандемије ковида 19.

Три буџета за три године, нула инвестиција

Три буџета за три године, нула инвестиција

Радна група је заузела став да је неопходно обавезно ношење заштитних маски у свим здравственим установама.

У погледу болничких капацитета за смјештај хоспитализованих пацијената обољелих од ковида 19, радна група је става да за сада није неопходно додатно проширење капацитета, наводи се у саопштењу.

Пратиће се епидемиолошка ситуација и у складу са тим ће Радна група благовремено реаговати и дати смјернице за увођење неопходних промјена.

Шмит у Бањалуци, кријући се и без најаве, као бјегунац од закона!

Шмит у Бањалуци, кријући се и без најаве, као бјегунац од закона!

Када је ријеч о вакцинацији, наводи се да се вакцинација против ковида 19 спроводи у складу са препорукама Стручног комитета за имунизацију, а у складу са Стручно-методолошким упутством Института за јавно здравље Србије.

Наглашен је значај вакцинације против ковида 19 и сезонске вакцинације против грипа (које се могу апликовати истовремено или у било ком временском размаку), с обзиром на предстојећу сезону респираторних инфекција, додаје се у саопштењу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм