Удружење новинара

УНРС поводом Дана слободе медија прогласило Џулијана Асанжа почасним чланом

  • Извор: АТВ
  • 03.05.2024. 12:24

Удружење новинара Републике Српске честитало је свим колегама и цјелокупној медијској публици Међународни дан слободе медија. Као што је раније најављено, Удружење је ове године прогласило Џулијана Асанжа почасним чланом УНРС.

Овај потез није потребно образлагати никоме, посебно онима који се баве питањем слободе говора и мисли, будући да је Асанж постао истински мученик за овај идеал у свјетским оквирима, навели су из УНРС.

„Уједно, желимо скренути пажњу домаће јавности на то, да је Џулијан Асанж пред екстрадицијом, од које га дијели још једно рочиште. Оно што је неприхватљиво са становишта свјетске медијске сцене и међународног права, јесте да га желе утамничити у Сједињеним Америчким Државама, чији није држављанин, као ни држављанин Велике Британије, која га је ухапсила извукавши га из Амбасаде Еквадора. Тим горе, чине то због свих оних ствари које су гарантоване другим амандманом америчког Устава, а тичу се слободе говора и штампе“, наводи се у саопштењу поводом Међународног дана слободе медија.

Асанж неће бити изручен Америци

Асанж неће бити изручен Америци

Важна тема у протеклој години, за медијски еснаф, биле су измјене кривичног законика Републике Српске у домену клевете, подсјећају. УНРС, које је пратило ситуацију у протеклој години изражава задовољство што није дошло до епидемије тужби против новинара и њихових редакција. 

„Десило се оно што смо и предвиђали, односно да због великих новчаних износа прописаних за обештећење, грађани у повећаном обиму туже једни друге за клевету. За сада се не може детектовати повећан системски притисак на медијске слободе у Српској, што је била највећа опасност која је вребала из овог законског рјешења.

Од тема законске регулативе, у овој години за УНРС је најважнији нови Закон о медијима, који се припрема и у чију израду су укључени и наши представници, кроз присуство у Радној групи. Уз то, веома важно је питање израде Регистра организација које представљају агенте страног утицаја у Републици Српској, на начин на који су то Сједињене Америчке Државе урадиле 1938. године, Руска Федерација 2012. године, а сличан такав закон очекује се да ће у поновљеном покушају донијети и парламент Грузије“, кажу у УНРС.

Амерички медији: Асанж у преговорима са САД о признању кривице

Амерички медији: Асанж у преговорима са САД о признању кривице

Истичу да овакав закон о „страним агентима“ није потребан само због малигног иностраног утицаја на ровите друштвенополитичке прилике у нашој земљи, већ је „јасно да неекономски медији, финансирани из буџета страних и непријатељских земаља да заступају искључиво њихове интересе у нашем јавном простору; праве нелојалну конкуренцију и отежавају пословање без заступања јавног интереса, па и законима тржишта гасе домаће медије, који послују у реалном сектору.“

Потребно је заштити домаћу производњу, као што се то чини царинама, те грађанима упозорењем јасно направити разлику између медија који свој новац зарађују, од оних који су донирани и не зависе од домаћег тржишта, те представљају неку врсту службеника стране државе, односно владе, напомињу из овог Удружења.

За сам крај, УНРС одлучно одбија наметнуте измјене Кривичног законика БиХ, које је прогласио држављанин Републике Аустрије Валентин Инцко, а покушава спровести у дјело држављанин Савезе Републике Њемачке, Кристијан Шмит; јер су оне, како кажу, класичан примјер увођења „вербалног деликта“, са чијим злом је ово друштво раскрстило одавно и не намјеравамо се враћати у мрак тоталитаризма и једноумља.

Kina oštra: Ne treba Asanž da bude na optuženičkoj klupi, već Amerika

Kina oštra: Ne treba Asanž da bude na optuženičkoj klupi, već Amerika

„Ово је тренутно најопаснији облик институционалног, односно параинституционалног притиска на слободу медија, гушења и ограничавања слободе мисли и дијалога под пријетњом санкција државне принуде. Тим горе, јер су донесене на нелегалан, нетранспарентан и крајње недемократски начин – указом страног држављанина, који на то нема право ни по којем основу. То је опасност не само за за слободно мислеће људе, већ и по уставни поредак и основне принципе правде и законитости“, саопштено је из УНРС.

УНРС позива новинаре да не подлијежу аутоцензури по овом питању, него да јавност информишу истинито и правовремено, како им кодекс новинарске професије и налаже. То је посебно важно нагласити на данашњи дан, Међународни дан слободе медија, закључују из Удружења новинара Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Ред Рок (12+) (Р)

    ''Серија: Ред Рок (12+) (Р)