Фоча

У школским клупама 1.070 основаца и 560 средњошколаца

  • 02.09.2024. 18:44

У основним школама "Веселин Маслеша" и "Свети Сава" у Фочи нова школска година данас је почела за 1.070 ђака. Осим у двије централне, настава је на вријеме почела и у подручним школама у Миљевини, Драгочави, Броду на Дрини и Поповом Мосту.

У двориштима обје фочанске основне школе након љетњег распуста поново се зачула дјечија граја. За првачиће су организовани пријеми.

Први школски час обрадовао је и ђаке, и родитеље, и просвјетаре. Школи и првом сусрету са књигом посебно се радују шестогодишњаци.

Почела кампања ''Возачи, школа је за нас, опрез је за вас''

Почела кампања ''Возачи, школа је за нас, опрез је за вас''

- Имам све што је потребно за школу, много ми је лијепо овдје. Пресретна сам-рекла је Магдалена Лаловић.

- Први дан сам одмах упознао неке другаре, добио сам слаткише и књигу. Срећан сам због школе-рекао је Стефан Миличевић.

Првачићи су већ првог дана показали да нису дошли неспремни.

- Данас када постајем ђак дајем свима на знање да ћу учити вриједно и стећи образовање. Слова, свеске и књиге и сваки број и знак биће ми најдраже бриге и бићу узоран ђак-усхићено су рецитовали Исидора Андрић и Вељко Станојевић.

Узбуђење и срећа и на лицима родитеља. Влатко и Зорана Пејовић у школу су допратили свог ђака првака, ћерку Милицу. Отац прича да има трему, као и када је он прије више од 20 година полазио у школу.

Фоча суфинансира набавку аутосједалица за бебе

Фоча суфинансира набавку аутосједалица за бебе

Родитељи Биљана и Душан Андрић дочекали су да у школу крене и  њихово друго дијете, ћерка Исидора.

- Друго дијете првачић, али као да је прво, ми смо веома узбуђени, јер свако дијете заслужује да свој први дан у школи проведе овако испуњено и срећно. Обезбиједили смо што је потребно, она је уживала да изабере опрему - каже мајка Биљана.

Школско звоно у клупе Основне школе "Веселин Маслеша" окупило је 15 ђака мање него лани. 

- Ове године у први разред уписано је 46 ученика у централној школи, тако да ће наставу похађати укупно 450 ђака. У подручном одјељењу у Броду на Дрини, нажалост, ове године није било уписаних у први разред, али се надамо да ће се то промијенити у наредном периоду-рекао је директор школе Владимир Ивановић.

У Основној школи "Свети Сава" прво школско звоно са великим усхићењем дочекало је 57 првачића, двадесетак мање него прошле године, а у клупе је укупно сјело 620 ученика.

У подручном одјељењу ове школе у Миљевини уписан је један првачић, док подручно одјељење у Драгочави ове године нема ђака првака.

У Гламочу се коначно уводи српски језик у школама

У Гламочу се коначно уводи српски језик у школама

Директор школе Јелена Чанчар поручила је новопеченим ђацима да је знање моћ, коју им нико неће моћи одузети. Она је истакла да општинске мјере умногоме помажу родитељима да опреме ђаке, што и школама олакшава рад.

- То је заиста велика ствар за наше родитеље - ниједно дијете у општини Фоча ове године није морало купити уџбенике. Доста уџбеника се промијенило, много половних уџбеника не би могло бити кориштено, тако да би издатак за родитеље био велики, а овако је помоћ огромна-рекла је Чанчарева.

Малим првачићима и њиховим родитељима поводом поласка у школу и ове године стигла је новчана честитка Општине Фоча – поклон-бон у вриједности од по 100 КМ. 

- То је скроман знак пажње првачићима и њиховим породицама у овом тешком времену, како би лакше опремили ђаке прваке за школу. Ово је и честитка значајног датума који остаје трајно урезан у сјећање. Желим да понесу најљепше успомене из обје школе и да им се родитељи осјете уважени од стране локалне заједнице. То чинимо кроз више мјера, међу којима су набавка уџбеника за ученике основних школа од петог до деветог разреда, као и помоћ ђацима чији су родитељи незапослени - подсјетио је начелник општине Милан Вукадиновић.

У Средњошколском центру Фоча ове године наставу ће похађати 515 ученика, осам мање него прошле године.  У прве разреде уписано је 137 ђака.

Гимназија ће имати два одјељења првих разреда, као и здравствена струка и то по једно одјељење акушерских сестара и педијатријских сестара.

Такође, два одјељења првих разреда уписана су у угоститељство и туризам- по једно одјељење четвртог и трећег степена, односно угоститељских техничара и конобара, пише radiofoca.com.

У машинску школу, смјер аутомеханичар, у први разред уписано је осам ученика.

Настава је почела и у Богословији Светог Петра Дабробосанског на Велечеву. У пет разреда ове средње школе, знање ће ове године стицати 45 ђака.

У први разред уписано је 13 ученика, а према потребама епархија Српске православне цркве.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: