Foča

U školskim klupama 1.070 osnovaca i 560 srednjoškolaca

  • 02.09.2024. 18:44

U osnovnim školama "Veselin Masleša" i "Sveti Sava" u Foči nova školska godina danas je počela za 1.070 đaka. Osim u dvije centralne, nastava je na vrijeme počela i u područnim školama u Miljevini, Dragočavi, Brodu na Drini i Popovom Mostu.

U dvorištima obje fočanske osnovne škole nakon ljetnjeg raspusta ponovo se začula dječija graja. Za prvačiće su organizovani prijemi.

Prvi školski čas obradovao je i đake, i roditelje, i prosvjetare. Školi i prvom susretu sa knjigom posebno se raduju šestogodišnjaci.

Počela kampanja ''Vozači, škola je za nas, oprez je za vas''

Počela kampanja ''Vozači, škola je za nas, oprez je za vas''

- Imam sve što je potrebno za školu, mnogo mi je lijepo ovdje. Presretna sam-rekla je Magdalena Lalović.

- Prvi dan sam odmah upoznao neke drugare, dobio sam slatkiše i knjigu. Srećan sam zbog škole-rekao je Stefan Miličević.

Prvačići su već prvog dana pokazali da nisu došli nespremni.

- Danas kada postajem đak dajem svima na znanje da ću učiti vrijedno i steći obrazovanje. Slova, sveske i knjige i svaki broj i znak biće mi najdraže brige i biću uzoran đak-ushićeno su recitovali Isidora Andrić i Veljko Stanojević.

Uzbuđenje i sreća i na licima roditelja. Vlatko i Zorana Pejović u školu su dopratili svog đaka prvaka, ćerku Milicu. Otac priča da ima tremu, kao i kada je on prije više od 20 godina polazio u školu.

Foča sufinansira nabavku autosjedalica za bebe

Foča sufinansira nabavku autosjedalica za bebe

Roditelji Biljana i Dušan Andrić dočekali su da u školu krene i  njihovo drugo dijete, ćerka Isidora.

- Drugo dijete prvačić, ali kao da je prvo, mi smo veoma uzbuđeni, jer svako dijete zaslužuje da svoj prvi dan u školi provede ovako ispunjeno i srećno. Obezbijedili smo što je potrebno, ona je uživala da izabere opremu - kaže majka Biljana.

Školsko zvono u klupe Osnovne škole "Veselin Masleša" okupilo je 15 đaka manje nego lani. 

- Ove godine u prvi razred upisano je 46 učenika u centralnoj školi, tako da će nastavu pohađati ukupno 450 đaka. U područnom odjeljenju u Brodu na Drini, nažalost, ove godine nije bilo upisanih u prvi razred, ali se nadamo da će se to promijeniti u narednom periodu-rekao je direktor škole Vladimir Ivanović.

U Osnovnoj školi "Sveti Sava" prvo školsko zvono sa velikim ushićenjem dočekalo je 57 prvačića, dvadesetak manje nego prošle godine, a u klupe je ukupno sjelo 620 učenika.

U područnom odjeljenju ove škole u Miljevini upisan je jedan prvačić, dok područno odjeljenje u Dragočavi ove godine nema đaka prvaka.

U Glamoču se konačno uvodi srpski jezik u školama

U Glamoču se konačno uvodi srpski jezik u školama

Direktor škole Jelena Čančar poručila je novopečenim đacima da je znanje moć, koju im niko neće moći oduzeti. Ona je istakla da opštinske mjere umnogome pomažu roditeljima da opreme đake, što i školama olakšava rad.

- To je zaista velika stvar za naše roditelje - nijedno dijete u opštini Foča ove godine nije moralo kupiti udžbenike. Dosta udžbenika se promijenilo, mnogo polovnih udžbenika ne bi moglo biti korišteno, tako da bi izdatak za roditelje bio veliki, a ovako je pomoć ogromna-rekla je Čančareva.

Malim prvačićima i njihovim roditeljima povodom polaska u školu i ove godine stigla je novčana čestitka Opštine Foča – poklon-bon u vrijednosti od po 100 KM. 

- To je skroman znak pažnje prvačićima i njihovim porodicama u ovom teškom vremenu, kako bi lakše opremili đake prvake za školu. Ovo je i čestitka značajnog datuma koji ostaje trajno urezan u sjećanje. Želim da ponesu najljepše uspomene iz obje škole i da im se roditelji osjete uvaženi od strane lokalne zajednice. To činimo kroz više mjera, među kojima su nabavka udžbenika za učenike osnovnih škola od petog do devetog razreda, kao i pomoć đacima čiji su roditelji nezaposleni - podsjetio je načelnik opštine Milan Vukadinović.

U Srednjoškolskom centru Foča ove godine nastavu će pohađati 515 učenika, osam manje nego prošle godine.  U prve razrede upisano je 137 đaka.

Gimnazija će imati dva odjeljenja prvih razreda, kao i zdravstvena struka i to po jedno odjeljenje akušerskih sestara i pedijatrijskih sestara.

Takođe, dva odjeljenja prvih razreda upisana su u ugostiteljstvo i turizam- po jedno odjeljenje četvrtog i trećeg stepena, odnosno ugostiteljskih tehničara i konobara, piše radiofoca.com.

U mašinsku školu, smjer automehaničar, u prvi razred upisano je osam učenika.

Nastava je počela i u Bogosloviji Svetog Petra Dabrobosanskog na Velečevu. U pet razreda ove srednje škole, znanje će ove godine sticati 45 đaka.

U prvi razred upisano je 13 učenika, a prema potrebama eparhija Srpske pravoslavne crkve.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: