АМС Републике Српске

Почела кампања ''Возачи, школа је за нас, опрез је за вас''

  • Извор: АТВ
  • 02.09.2024. 08:20

"Возачи, школа је за нас, опрез је за вас" - назив је превентивне кампање Ауто-мото савеза Републике Српске коју су организовали пред још један почетак нове школске године.

Већ традиционална кампања за циљ има повећање нивоа безбједности дјеце у саобраћају, повећање пажње возача, нарочито у зонама школе те едукацију ученика о правилном учествовању у саобраћају. 

"Данашња активност је у складу са почетком нове школске године, усмјерена је дјеци првог разреда и та активност ће се спровести у свим основним школама у Републици Српској преко организационих јединица наших мото друштава, гдје ће се дјеца упознавати како да се безбједно крећу од куће до школе. Уједно дајемо и апел возачима да возе опрезно када пролазе поред школа“, рекао је Зоран Стевановић, генерални секретар АМС Републике Српске.

"Наша школа је специфична по томе што се налази на мјесту гдје се укрштају локални и магистрални пут, тако да испред школе нема лежећи полицајац. Ми смо покушали да испред Савјета родитеља упутимо захтјеве ка надлежним институцијама оно што је у њиховој надлежности како би се безбједност ученика подигла на највећи могући степен“, истакла је Данијела Мирковић, директор ЈУ ОШ „Милан Ракић“ Карановац.

У Основну школу „Милан Ракић“ ђаци прваци су пристигли. Неке лекције већ знају. За друге ће им од великог значаја бити кампање попут ове. 

Пројекат је подржало и ресорно Министарство. Дјеца су најугроженија категорија у саобраћају, свјесни су тога и свјесни значаја оваквих превентивних активности. 

"Није довољно доносити добре законе и превентивне мјере ако се практично не ради и не указује на понашање својим примјерима“, рекао је Недељко Чубриловић, министар саобраћаја и веза.

Обновити саобраћајну сигнализацију, освијетљени прилази школама, замијенити дотрајале лежеће полицајце новима. Све су то неки од корака који додатно осигуравају пут дјеце до школских купа. Са друге стране, акције попут ове обезбјеђују додатно знање из саобраћајне културе. 

"Безбједност наше дјеце у великој мјери зависи од тога колико су обучени да учествују у саобраћају. Истраживање које је провео Филозофски факултет из Бањалуке је показало да кроз наставу дјеца не добијају довољно знања за безбједно учешће у саобраћају. Због тога су потребне додатне акције које проводи Агенција за безбједност саобраћаја, АМС Републике Српске и јединице локалне самоуправе и други субјекти“, навео је Милија Радовић, замјеник директора Агенције за безбједност у саобраћају.

ОШ „Милан Ракић“ у Карановцу прва је од школа у којој је кампања ове године  реализована. Низ активности планираних у оквиру ове кампање биће уприличене и у другим школама широм Српске све до краја септембра.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Ред Рок (12+) (Р)

    Ред Рок (12+) (Р)

  • 12:45 Серија: Мућке (12+) (Р)

    ''Серија: Мућке (12+) (Р)