По 200 КМ за породице

Фоча суфинансира набавку аутосједалица за бебе

  • Извор: Агенције
  • 31.07.2024. 17:09

Суфинансирање куповине аутосједалица за све бебе рођене у овој години, нова је мјера пронаталитетне политике коју је увела Општина Фоча. Са по 200 КМ субвенционисаће се породице коју су већ или тек треба да остваре потомство од јануара до краја децембра ове године.

Јавни позив објављен је данас, а уз текући рачун једног од родитеља потребно је доставити потврду о пребивалишту и родни лист бебе.

Општина на овај начин, каже начелник општине Милан Вукадиновић, жели да поспијеши безбједност у саобраћају најмлађих становника, а с друге стране да, у финансијски тешком и изазовном тренутку, сноси дио трошкова и олакша родитељима  набавку аутосједалица.

"Унаприједићемо безбједност саобраћаја и мислим да смо прва општина у Српској која је расписала овај вид јавног позива. Сигуран сам да ће то наићи на одобравање Полицијске управе и саобраћајне полиције, као и Агенције за безбједност саобраћаја и Министарства саобраћаја и веза", истиче начелник Вукадиновић.

Нова мјера уведена ове године је и набавка уџбеника за основце од петог до деветог разреда. Општина је потписала уговор са Заводом за уџбенике и наставна средства о набавци нових књига, које ће бити подијељене школама до почетка школске године.

Неће изостати ни редовне општинске пронаталитетне мјере- финансирање процедуре вантјелесне оплодње са по 5.000 КМ, једнократна помоћ од 1.000 КМ породиљама у чијим породицама нико није запослен и једнократна помоћ од 1.000 КМ за треће и свако наредно дијете.

Већ неколико година општина трудницама суфинансира пренатални тест са 300 КМ.

"Нашу идеју и иницијативу подржала је тадашња предсједница Жељка Цвијановић, захваљујући којој је уведена мјера да Влада Републике Српске преко Фонда додатно исплаћује 700 КМ, тако да смо скоро 70 до 80 процената финансирања пренаталног теста успјели да покријемо нашим родитељима", напомиње начелник.

Он је најавио да ће убрзо бити расписан и јавни позив за помоћ ученицима основних и средњих школа чија су оба родитеља незапослене, односно воде се у евиденцији Завода за запошљавање.

"Исплаћујемо 200 КМ по ученику. Ову мјеру смо увели прошле године и имали смо више од 120 породица које су могле да добију овај вид накнаде за набавку онога што им је најпотребније за школовање", каже Вукадиновић.

Фочански првачићи и ове године могу да рачунају на поклон бон у вриједности 100 КМ, што је, такође, општинска мјера уведена прошле године, а општина ће и ове године са по 200 КМ суфинаснирати зимницу вишечланим породицама.

У општинском буџету за 2024. годину, за пронаталитетну политику планирано је да се укупно издвоји 290 хиљада марака. У оквиру тог износа налазе се и средства која од својих примања донирају начелник, замјеник начелника, предсједник Скупштине и дио одборника, пише Радио Фоча.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.