Народ у страху

Све више поскока на југу Српске: Нападају људе, псе и мачке

  • Извор: Агенције
  • 06.09.2024. 17:36

У Требињу је у посљедњих неколико дана забиљежено неколико случајева напада змија отровница – поскока, који се убрајају у најотровније и најопасније европске змије из породице такозваних љутица.

У посљедња три дана су забиљежена и три уједа ове врсте змије, од чега је један ујед доживјела и средовјечна жена непосредно поред кућних врата у насељу Придворци код Требиња.

“Ја сам био на послу када ме је телефоном позвала супруга и врло узнемиреним гласом ми саопштила да ју је из одрње од лозе која је наслоњена на кућу за прст угризла змија коју је након уједа једва отресла са руке, толико је чврсто била зарила зубе”, испричао нам је њен супруг.

Иако није желио да откријемо њихов идентитет, каже да нам је ово испричао само због тога да се јавност упозна са чињеницом да се у ово доба змије пењу на дрвеће, у хладовину, те да се људи требају чувати и на кућном прагу.

Он је одмах напустио радно мјесто и отишао кући да помогне супрузи, која му је на путу до болнице испричала да је само пружила руку да убере грозд грожђа и није директно ухватила змију, него је она буквално поскочила из лозовог лишћа са око двадесетак центиметара удаљености да би је угризла, вјероватно осјетивши бојазан да би могла бити угрожена, а након уједа јој је дуго требало да је отресе са прста и тек када је тијелом ударила о зид цвијетњака, онда је гмизавац попустио угриз и побјегао у цвијеће.

“Иако сам назвао Хитну помоћ, која је брзо реаговала, ја сам одмах сјео у ауто и супругу повезао у Болницу, а на путу смо се мимоишли са њиховим возилом, тако да сам је, у ствари, довезао ја. Увјерио сам се да јој је одмах дат серум и хоспитализована је, а након два дана проведена у болници отпуштена је на кућно лијечење, уз неколико врста лијекова које ће користити у наредних неколико дана”, каже супруг.

Руска војска заузела Журавку у ДНР

Руска војска заузела Журавку у ДНР

Након што је збринуо супругу, позвао је требињску Јавну установу “Екологија и безбједност”, одакле је стигао Мишо Памучина, који има највише искуства у уклањању опасних змија и инсеката, са адекватном опремом, али у цвијетњаку и дворишту није успио наћи поскока.

“Претражили смо све и нисмо га нашли, али и данас настављамо потрагу цијеле окућнице, јер змија мора бити ту негдје”, рекао је у петак Мишо, коме је ово четврта интервенција ове врсте у посљедњих пар дана.

Прије тога је змија ујела коња у истом насељу Придворци, али на другом крају, поред корита ријеке Требишњице, а претпоставља се да је такође у питању поскок, јер су коњи поприлично отпорни на уједе, али ова врста змије има највећу количину отрова.

“У питању је била кобила из крда такозваних дивљих коња, напуштених у ратним дешавањима, па су се сада намножили, а када сам ја стигао на лице мјеста, поред ње је било ждријебе, које је ту стајало све док му мајка није угинула, што је био доста тужан призор”, прича даље Мишо, коме је једино преостало да позове надлежне службе и они су, заједно с њим, на безбједан начин уклонили леш.

Мушкарац одмарао испред куће када је у двориште ушетао медвјед, његова реакција је хит

Мушкарац одмарао испред куће када је у двориште ушетао медвјед, његова реакција је хит

Осим тога, мјештани насеља Алексина Међа су га обавијестили да из једног зида излази поскок и напада мачке и псе, али га није успио уловити, иако га је видио, па му је једино преостало да рупу у зиду из које се појављивао и када је он био тамо затвори пур пјеном.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: