Narod u strahu

Sve više poskoka na jugu Srpske: Napadaju ljude, pse i mačke

  • Izvor: Agencije
  • 06.09.2024. 17:36

U Trebinju je u posljednjih nekoliko dana zabilježeno nekoliko slučajeva napada zmija otrovnica – poskoka, koji se ubrajaju u najotrovnije i najopasnije evropske zmije iz porodice takozvanih ljutica.

U posljednja tri dana su zabilježena i tri ujeda ove vrste zmije, od čega je jedan ujed doživjela i sredovječna žena neposredno pored kućnih vrata u naselju Pridvorci kod Trebinja.

“Ja sam bio na poslu kada me je telefonom pozvala supruga i vrlo uznemirenim glasom mi saopštila da ju je iz odrnje od loze koja je naslonjena na kuću za prst ugrizla zmija koju je nakon ujeda jedva otresla sa ruke, toliko je čvrsto bila zarila zube”, ispričao nam je njen suprug.

Iako nije želio da otkrijemo njihov identitet, kaže da nam je ovo ispričao samo zbog toga da se javnost upozna sa činjenicom da se u ovo doba zmije penju na drveće, u hladovinu, te da se ljudi trebaju čuvati i na kućnom pragu.

On je odmah napustio radno mjesto i otišao kući da pomogne supruzi, koja mu je na putu do bolnice ispričala da je samo pružila ruku da ubere grozd grožđa i nije direktno uhvatila zmiju, nego je ona bukvalno poskočila iz lozovog lišća sa oko dvadesetak centimetara udaljenosti da bi je ugrizla, vjerovatno osjetivši bojazan da bi mogla biti ugrožena, a nakon ujeda joj je dugo trebalo da je otrese sa prsta i tek kada je tijelom udarila o zid cvijetnjaka, onda je gmizavac popustio ugriz i pobjegao u cvijeće.

“Iako sam nazvao Hitnu pomoć, koja je brzo reagovala, ja sam odmah sjeo u auto i suprugu povezao u Bolnicu, a na putu smo se mimoišli sa njihovim vozilom, tako da sam je, u stvari, dovezao ja. Uvjerio sam se da joj je odmah dat serum i hospitalizovana je, a nakon dva dana provedena u bolnici otpuštena je na kućno liječenje, uz nekoliko vrsta lijekova koje će koristiti u narednih nekoliko dana”, kaže suprug.

Ruska vojska zauzela Žuravku u DNR

Ruska vojska zauzela Žuravku u DNR

Nakon što je zbrinuo suprugu, pozvao je trebinjsku Javnu ustanovu “Еkologija i bezbjednost”, odakle je stigao Mišo Pamučina, koji ima najviše iskustva u uklanjanju opasnih zmija i insekata, sa adekvatnom opremom, ali u cvijetnjaku i dvorištu nije uspio naći poskoka.

“Pretražili smo sve i nismo ga našli, ali i danas nastavljamo potragu cijele okućnice, jer zmija mora biti tu negdje”, rekao je u petak Mišo, kome je ovo četvrta intervencija ove vrste u posljednjih par dana.

Prije toga je zmija ujela konja u istom naselju Pridvorci, ali na drugom kraju, pored korita rijeke Trebišnjice, a pretpostavlja se da je takođe u pitanju poskok, jer su konji poprilično otporni na ujede, ali ova vrsta zmije ima najveću količinu otrova.

“U pitanju je bila kobila iz krda takozvanih divljih konja, napuštenih u ratnim dešavanjima, pa su se sada namnožili, a kada sam ja stigao na lice mjesta, pored nje je bilo ždrijebe, koje je tu stajalo sve dok mu majka nije uginula, što je bio dosta tužan prizor”, priča dalje Mišo, kome je jedino preostalo da pozove nadležne službe i oni su, zajedno s njim, na bezbjedan način uklonili leš.

Muškarac odmarao ispred kuće kada je u dvorište ušetao medvjed, njegova reakcija je hit

Muškarac odmarao ispred kuće kada je u dvorište ušetao medvjed, njegova reakcija je hit

Osim toga, mještani naselja Aleksina Međa su ga obavijestili da iz jednog zida izlazi poskok i napada mačke i pse, ali ga nije uspio uloviti, iako ga je vidio, pa mu je jedino preostalo da rupu u zidu iz koje se pojavljivao i kada je on bio tamo zatvori pur pjenom.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: