СПЦ

Сутра почиње Госпојински пост: Ово су правила која треба испоштовати

  • Извор: Еспресо
  • 13.08.2024. 15:17

Српска православна црква и њени вјерници 28. августа прослављају Успење Пресвете Богородице, односно Велику Госпојину, празник за који се припремају постом.

Такозвани Госпојински пост почиње 14. августа и трајаће до 28. августа, а најкраћи је од четири велика годишња поста.

Иако траје само 15 дана, он је строжи од божићног и апостолског јер се све време пости на води, са изузетком недјеље, када је допуштено конзумирати вино и уље.

Док траје пост, обиљежава се још један велики празник – Преображење Господње, 19. августа, а на тај дан је дозвољено јести рибу.

Госпојински пост познат је још и као Успенски и остановљен је у част Богомајци, због чега се вјерује да је посебно значајан за жене и за мајке, па се вјерници и вјернице причешћују на Велику Госпојину.

Најмлађи је међу вишедневним постовима, а важно је напоменути да, иако при разговору о посту углавном прича о храни, у хришћанству он значи и уздржавање од лоших мисли, дјела и ријечи. Подразумјева и добра дјела и молитву.

Свети Јован Златоусти пише:

„Кажеш да постиш. Увјери ме то у својим дјелима. А која су то дјела? Ако видиш сиромаха, удијели му милостињу. Ако се нађеш с непријатељима својим, измири се са њима. Руке нека посте уздржавајући се од сваке грамзивости и крађе. Каква нам је корист ако не једемо месо и рибу, а уједамо и прождиремо своје ближње?”

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.