СПЦ

Данас су Госпојинске покладе: Ове ријечи треба изговорити за благостање у животу и опрост свих увреда

  • 13.08.2024. 07:49

Српска православна црква и њени вјерници данас обиљежавају Госпојинске покладе, дан када се прашта и посљедњим дан када се мрси уочи Великог госпојинског поста који траје двије недјеље.

Пост представља духовну и тјелесну припрему за празник Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице и није само уздржавање од мрсне хране већ и уздржавање од лоших мисли, ријечи и дјела, као и појачању молитава и чињењу доброчинства.

Успење Пресвете Богородице спада у ред Богородичиних празника и слави се 28. августа.

Сутра су Госпојинске покладе: Ово је обичај који треба испоштовати

Сутра су Госпојинске покладе: Ово је обичај који треба испоштовати

Великогоспојински пост је на води, осим суботом и недјељом, када се дозвољава уље и вино, и на Преображење, када се разрјешава на рибу.

Ово је један од највећих хришћанских празника и успомена је на смрт Богородице која се на овај дан вазњела на небо и предала свој дух Спаситељу. У календару Српске православне цркве, осим једнодневних, постоје и вишедневни постови, а то су, уз Великогоспојински, још и Велики или Часни пост, Божићни и Петровски.

Назив Покладе добиле су по обичају да се на овај дан све увреде опраштају, како би и нама самима дугови били опроштени и тако растерећени дуговања, што чистији ушли у период наступајућег поста.

Зато се у народу, уз чашу, здравица на овај дан каже. “Опрости, улазимо у пост као у море”, а присутни одговарају: “Нека је од бога опроштено, опрости и ти мени”.

(Жена Блиц)

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.