SPC

Sutra počinje Gospojinski post: Ovo su pravila koja treba ispoštovati

  • Izvor: Еspreso
  • 13.08.2024. 15:17

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici 28. avgusta proslavljaju Uspenje Presvete Bogorodice, odnosno Veliku Gospojinu, praznik za koji se pripremaju postom.

Takozvani Gospojinski post počinje 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, a najkraći je od četiri velika godišnja posta.

Iako traje samo 15 dana, on je stroži od božićnog i apostolskog jer se sve vreme posti na vodi, sa izuzetkom nedjelje, kada je dopušteno konzumirati vino i ulje.

Dok traje post, obilježava se još jedan veliki praznik – Preobraženje Gospodnje, 19. avgusta, a na taj dan je dozvoljeno jesti ribu.

Gospojinski post poznat je još i kao Uspenski i ostanovljen je u čast Bogomajci, zbog čega se vjeruje da je posebno značajan za žene i za majke, pa se vjernici i vjernice pričešćuju na Veliku Gospojinu.

Najmlađi je među višednevnim postovima, a važno je napomenuti da, iako pri razgovoru o postu uglavnom priča o hrani, u hrišćanstvu on znači i uzdržavanje od loših misli, djela i riječi. Podrazumjeva i dobra djela i molitvu.

Sveti Jovan Zlatousti piše:

„Kažeš da postiš. Uvjeri me to u svojim djelima. A koja su to djela? Ako vidiš siromaha, udijeli mu milostinju. Ako se nađeš s neprijateljima svojim, izmiri se sa njima. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje?”

Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.