Доступан у продавницама

Послије сока од 16 КМ, стигао плави чипс: Висока цијена и опасност по здравље

  • Извор: АТВ
  • 01.12.2023. 08:18

Послије скупоцјеног сока, полицама маркета у региону али и код нас, појавио се нови опасни производ. Ријеч је о "најљућем чипсу на свијету“.

На тржишту БиХ чипс је доступан у продавницама, док у Србији није те га тинејџери купују онлајн.

Цијена овог чипса иде од 10 КМ па до невјероватних 40 КМ за 100 грама.

Осим високе цијене, стручњаци упозоравају - чипс је опасан по здравље.

"Треба знати да он може да изазове јаку упалу органа за варење. То је једна од ствари која дјечијој популацији нису потребне и то ја заправо атак на један наш орган. Дјечија слузница је осјетљивија него слузница нас одраслих. Запаљенске промјене на слузници могу да буду јако, јако велике. Та дјеца такође касније иду у тоалет имају проблем када треба да врше велику нужду. То су јако велики болови", наглашава за РТС доктор Саша Милићевић, специјалиста педијатрије.

Шта је Л-теанин? Састојак због којег је енергетско пиће Прајм повучено из сусједних земаља

Шта је Л-теанин? Састојак због којег је енергетско пиће Прајм повучено из сусједних земаља

На декларацији пише: кукурузно брашно и биљна уља, у ствари неко од ових: палмино, сојино, уље репице и уље пиринчаних мекиња.

Проблем са овим и сличним производима, кажу љекари, јесте тај што није наведена количина појединих састојака. А управо од тога зависи колико је тај производ опасан по здравље. Све и да није толико љут, његов састав је здравствено ризичан, кажу стручњаци.

"Суштина је у томе што су то хидрогенизована уља и њима се прерађује, односно пече тај производ и сва та сама уља хидрогенизована су изузетно прозапаљенска, односно изазивају инфламације у самом организму. То је њихов проблем јер се стварају такозване трансмасти за које је доказано да имају низ здравствених ризика, не само код дјеце него и код одраслих особа“, напомиње професор доктор Владимир Илић.

Струка још додаје:

"Што се тиче свих грицкалица, посебно чипса који имају разноразне ароме и мирисе то наравно треба знати да је потпуно вјештачко - од боје, па до укуса и мириса. Чак је ту проблем јер се убацује и одређени гас да би кесица била надувена да се не би ломио чипс“, објашњава нутриционисткиња Бранка Мирковић.

У БиХ забрањен увоз више од 1.500 комада пића Прајм

У БиХ забрањен увоз више од 1.500 комада пића Прајм

Подсјећамо, недавно се на тржишту појавио и напитак "Приме“. Осим високе цијене и овог напитка, садржавао је и састојак L-tanin који није дозвољен.

Увоз и дистрибуција овог производа је забрањен У ФБиХ и Републици Српској.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:55 Ноћни програм

    Ноћни програм