Јутро је вријеме када тијелу треба њежан почетак дана, стабилна енергија, контрола шећера у крви и лака пробава.
Ипак, неке наизглед безазлене јутарње навике, попут испијања газираних воћних сокова или кафе са великом количином шећера и арома, могу изазвати нагли скок глукозе и подстаћи упалне процесе.
Многи воћни сокови, чак и они са ознаком "100% природно", пуни су природних и додатих шећера, али без влакана – што доводи до брзог пораста, а затим наглог пада енергије. Такви напици могу узроковати хроничне, ниске упале у организму и нарушити равнотежу шећера у крви.
Слично је и с кафама пуним шећера и додатака, које могу садржати и до 300 калорија у једној шољици. Оне подстичу појачано лучење инсулина и повећавају ризик од инсулинске резистенције.
Стручњаци препоручују да се зато ујутру пију:
- биљни чајеви
- топла вода с лимуном
- обична вода
- црна кафа без шећера.
Ти напици омогућавају њежан и здрав почетак дана – без наглих осцилација енергије и непотребног оптерећења организма.