Његова светост

Патријарх Порфирије: Православна вјера је обликовала и изградила Србе

  • Извор: СРНА
  • 07.10.2024. 08:46

Његова светост патријарх српски Порфирије поручио је у бесједи након Свете архијерејске литургије у Цркви Светог Саве у Торонту да је православна вјера оно што је Србе кроз вијекове обликовало, градило и изградило.

Патријарх Порфирије је јуче, трећег дана посјете Епархији канадској, поручио да не постоји ништа друго што има толику снагу као што је вјера, саопштено је из Српске православне цркве.

"Нема ниједног човјека без вјере, сваки вјерује у нешто, а ми, прогледавши молитвама и трудом Светог Саве, вјерујемо у Христа и Христом гледамо. Зато је, браћо и сестре, православна вјера оно што нас је кроз вијекове обликовало, градило и изградило. Све што јесмо – јесмо православном вјером", нагласио је српски патријарх.

Његова светост је указао да су истинска снага и храброст за хватање у коштац са изазовима и искушењима које доноси живот доноси могуће имати "само ако знамо ко смо и одакле смо и ако смо свјесни свог духовног идентитета".

Патријарх српски је нагласио да је важно чувати своју цркву.

"Црква је лађа спасења, у којој влада благодат Божја и љубав Христова. Дакле, да читавим својим бићем волимо Бога и ближњега свога као самога себе", рекао је патријарх.

Цркву Светог Саве у Торонту освештао је 22. маја 1955. године Свети владика Николај Велимировић.

Под окриљем цркве посвећене првом српском архиепископу и просветитељу, српска младеж похађа Школу српског језика и вјеронауке, поје Господу у црквеном хору "Кир Стефан Србин" и чува обичаје и културу својих предака у фолклорном друштву "Стражилово".

Први Срби стигли су у Торонто почетком прошлог вијека.

Пратите нас и путем Вибера