Njegova svetost

Patrijarh Porfirije: Pravoslavna vjera je oblikovala i izgradila Srbe

  • Izvor: SRNA
  • 07.10.2024. 08:46

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije poručio je u besjedi nakon Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svetog Save u Torontu da je pravoslavna vjera ono što je Srbe kroz vijekove oblikovalo, gradilo i izgradilo.

Patrijarh Porfirije je juče, trećeg dana posjete Еparhiji kanadskoj, poručio da ne postoji ništa drugo što ima toliku snagu kao što je vjera, saopšteno je iz Srpske pravoslavne crkve.

"Nema nijednog čovjeka bez vjere, svaki vjeruje u nešto, a mi, progledavši molitvama i trudom Svetog Save, vjerujemo u Hrista i Hristom gledamo. Zato je, braćo i sestre, pravoslavna vjera ono što nas je kroz vijekove oblikovalo, gradilo i izgradilo. Sve što jesmo – jesmo pravoslavnom vjerom", naglasio je srpski patrijarh.

Njegova svetost je ukazao da su istinska snaga i hrabrost za hvatanje u koštac sa izazovima i iskušenjima koje donosi život donosi moguće imati "samo ako znamo ko smo i odakle smo i ako smo svjesni svog duhovnog identiteta".

Patrijarh srpski je naglasio da je važno čuvati svoju crkvu.

"Crkva je lađa spasenja, u kojoj vlada blagodat Božja i ljubav Hristova. Dakle, da čitavim svojim bićem volimo Boga i bližnjega svoga kao samoga sebe", rekao je patrijarh.

Crkvu Svetog Save u Torontu osveštao je 22. maja 1955. godine Sveti vladika Nikolaj Velimirović.

Pod okriljem crkve posvećene prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju, srpska mladež pohađa Školu srpskog jezika i vjeronauke, poje Gospodu u crkvenom horu "Kir Stefan Srbin" i čuva običaje i kulturu svojih predaka u folklornom društvu "Stražilovo".

Prvi Srbi stigli su u Toronto početkom prošlog vijeka.

Pratite nas i putem Vibera