УКЦ Српске

Отворен реконструисани тријажни пункт у Ургентном центру, брже до помоћи

  • Извор: СРНА
  • 11.04.2024. 14:22

У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске данас је отворен реконструисани тријажни пункт, који ће допринијети бољем и бржем збрињавању хитних пацијената.

Генерални директор УКЦ-а Српске Владо Ђајић рекао је да ће пункт радити по манчестер тријажном систему, односно одређена стања пацијента по хитноћи биће означена различитим бојама.

"Тиме ћемо допринијети бржој тријажи наших пацијената, што је нарочито важно за пацијенте који су животно угрожени. Пацијент након брзе обраде за 10 или 15 минута може да буде у операционој сали", рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци.

Дводневна едукација љекара из области кардиологије у УКЦ-у Српске

Дводневна едукација љекара из области кардиологије у УКЦ-у Српске

Начелник Ургентног центра УКЦ-а Српске Славица Зељковић рекла је да у Ургентном центру дневно буде око 200 пацијената, који су сви болесни, али нису једнако животно угрожени.

"Манчестер систем омогућава да се међу њима препозна који је пацијент највише угрожен, те да медицинске сестре, које су прошле обуку и имају потребно знање, одреде којом линијом хитности, црвеном, наранџастом, жутом или зеленом пацијент треба да иде", рекла је Зељковићева.

Тако је црвена трака за најтеже случајеве, наранџаста за тешке, док су зелена, жута и плава за блаже облике, односно пацијенте који могу чекати.

Реорганизација Ургентног центра на УКЦ-у Српске

Реорганизација Ургентног центра на УКЦ-у Српске

Специјалиста здравствене његе и инструктор манчестерског система тријаже из УКЦ-а Љубљана Тина Грос изразила је задовољство што је имала прилику да буде дио историјског почетка, важног за унапређење здравствене заштите у Републици Српској.

"Већ дуго година примјењујемо овај систем и из искуства знамо да је добар и сигуран за пацијенте. Нашим колегама из УКЦ-а Српске, које смо обучавали, добро иде тај посао и желимо им успјех у раду", рекла је Гросова. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    '‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.