"Утврђују се околности"

НОС БиХ: Цијели регион погођен каскадним испадом, убрзо нормализација стања

  • Извор: АТВ
  • 21.06.2024. 16:16

"Утврђују се околности испада дијела Електроенергетског система (ЕЕС) БиХ, који се догодио данас у 12:25 часова, а према првим информацијама, дошао је због проблема у преносној мрежи у региону и преоптерећења кључних 400 kV интерконективних водова. То је за директну посљедицу имало каскадно преношење поремећаја на ЕЕС БиХ", саопштио је Независни оператор система у БиХ.

"Сличан сценарио десио се и 20.06.2024. године, када је дошло до проблема у ЕЕС Грчке, Сјеверне Македоније, Албаније и Црне Горе. Правовременом интервенцијом оперативног особља и локализацијом проблема на граници са Црном Гором спријечено је ширење распада електроенергетског система БиХ. С обзиром на то да се у данашњим околностима поремећај каскадно пренио и на Хрватску са којом Босна и Херцеговина има највећи број интерконективних далековода, није било могуће спријечити распад електроенергетског система БиХ", наводе из НОС и додају:

Пожар на далеководу на граници Црне Горе и БиХ, потребни хеликоптери?

Пожар на далеководу на граници Црне Горе и БиХ, потребни хеликоптери?

"Тренутно је цијели регион погођен каскадним испадом далековода и то: БиХ, Албанија, Црна Гора, Хрватска, те дио Србије.

Врше се оперативни кораци ка постепеном укључењу конзума и производних јединица, енергизацијом главних 400кВ и 220кВ трансформаторских станица из правца Угљевика и Тузле ка Бања Луци, Сарајеву и Мостару, те од Хрватске ка Мостару 4, Приједору 2, Какњу, Јабланици. "

Због квара у Грчкој без струје и Албанија

Због квара у Грчкој без струје и Албанија

Нормализацију стања отежавају високи напони у 400kV и 220kV мржи, који онемогућују укључење далековода. 

"Напомињемо да је, прије данашњег инцидента, електроенергетски систем БиХ, који је под константним надзором оперативног особља НОС БиХ-а, радио у пуном капацитету, са нормалним погонским параметрима кључних електроенергетских објеката у Босни и Херцеговини.

Испад дијела ЕЕС БиХ се десио због квара у региону , врло активно се ради на стабилизацији система.

Огласио се хрватски министар поводом нестанка струје

Огласио се хрватски министар поводом нестанка струје

Враћено је напајање свих 400kV трафостаница и већине 220kV трафостаница. Врши се постепено убацивање производње у координацији са центрима управљања производње и постепено убацивање конзума у координацији са оперативним подручјима електропреноса и надлежним операторима дистрибутивног подручја. Очекује су убрзо нормализација стања", наводе из НОС БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 09:00 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина