Анте Шушњар

Огласио се хрватски министар поводом нестанка струје

  • Извор: Блиц
  • 21.06.2024. 15:25

Данас око поднева нестала је струја у цијелој Далмацији. Струја је нестала и у дијеловима БиХ и Црне Горе и Албаније, да би почела да се враћа око 13.30 часова.

Том приликом јавности су се обратили хрватски министар економије Анте Шушњар и начелник Сектора за управљање електроенергетским системом Данко Блажевић из Хрватског оператора преносног система (ХОПС).

– Детаљи и узроци се утврђују. Наше службе нису утврдиле да је грешка код нас. То је веома осјетљива ствар, тако да су све екипе хитне помоћи на терену. Мислим да ће сви грађани у веома кратком року добити струју. Мислимо да је ова ситуација одржива јер су нам активирани одбрамбени механизми. Стигло је само до Задра, а онда смо врло брзо снабдијевали све потрошаче, док друге земље још раде на томе и немају струју. Узрок је непознат. Може бити због високих температура, велике потрошње… Званично, узрок је непознат – рекао је Шушњар.

Независни оператор система БиХ објаснио зашто је дошло до нестанка струје

Независни оператор система БиХ објаснио зашто је дошло до нестанка струје

Колапс система у Хрватској, Црној Гори и Босни и Херцеговини

Подсјетимо, данас је дошло до квара електроенергетске мреже кроз три државе – прво је кренуло из Црне Горе, потом је нестанак струје захватио Босну и Херцеговину, а потом и дио Хрватске – цијелу Далмацију па све до Ријеке, наводно до ТС Бриње. Три земље разговарају једна с другом како би утврдиле шта се догодило и како би осмислиле план опоравка.

Петровић: Дошло до распада електро-система у три државе

Петровић: Дошло до распада електро-система у три државе

Према првим информацијама, вјероватно је колапс кренуо до далековода Рибаревине у Подгорици.

Из Црногорског електродистрибутивног система (ЦЕДИС) рекли су да је струја нестала због испада на мрежи Црногорског електропреносног система (ЦГЕС).

Пожар на далеководу на граници Црне Горе и БиХ, потребни хеликоптери?

Пожар на далеководу на граници Црне Горе и БиХ, потребни хеликоптери?

Такође, диспечери френетично разговарају једни са другима, држава са државом, да се утврди шта се догодило и да се донесе план санације, јер ниједна држава се не може изоловати по питању снабдијевањем струјом будући да су сви повезани са далеководима.

Засад се спекулише да је због високих температура скочила потрошња и да је систем у једном тренутку срушен.

Струја је нестала и у Албанији, како су јавили локални медији.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: