"Utvrđuju se okolnosti"

NOS BiH: Cijeli region pogođen kaskadnim ispadom, ubrzo normalizacija stanja

  • Izvor: ATV
  • 21.06.2024. 16:16

"Utvrđuju se okolnosti ispada dijela Еlektroenergetskog sistema (ЕЕS) BiH, koji se dogodio danas u 12:25 časova, a prema prvim informacijama, došao je zbog problema u prenosnoj mreži u regionu i preopterećenja ključnih 400 kV interkonektivnih vodova. To je za direktnu posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na ЕЕS BiH", saopštio je Nezavisni operator sistema u BiH.

"Sličan scenario desio se i 20.06.2024. godine, kada je došlo do problema u ЕЕS Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore. Pravovremenom intervencijom operativnog osoblja i lokalizacijom problema na granici sa Crnom Gorom spriječeno je širenje raspada elektroenergetskog sistema BiH. S obzirom na to da se u današnjim okolnostima poremećaj kaskadno prenio i na Hrvatsku sa kojom Bosna i Hercegovina ima najveći broj interkonektivnih dalekovoda, nije bilo moguće spriječiti raspad elektroenergetskog sistema BiH", navode iz NOS i dodaju:

Požar na dalekovodu na granici Crne Gore i BiH, potrebni helikopteri?

Požar na dalekovodu na granici Crne Gore i BiH, potrebni helikopteri?

"Trenutno je cijeli region pogođen kaskadnim ispadom dalekovoda i to: BiH, Albanija, Crna Gora, Hrvatska, te dio Srbije.

Vrše se operativni koraci ka postepenom uključenju konzuma i proizvodnih jedinica, energizacijom glavnih 400kV i 220kV transformatorskih stanica iz pravca Ugljevika i Tuzle ka Banja Luci, Sarajevu i Mostaru, te od Hrvatske ka Mostaru 4, Prijedoru 2, Kaknju, Jablanici. "

Zbog kvara u Grčkoj bez struje i Albanija

Zbog kvara u Grčkoj bez struje i Albanija

Normalizaciju stanja otežavaju visoki naponi u 400kV i 220kV mrži, koji onemogućuju uključenje dalekovoda. 

"Napominjemo da je, prije današnjeg incidenta, elektroenergetski sistem BiH, koji je pod konstantnim nadzorom operativnog osoblja NOS BiH-a, radio u punom kapacitetu, sa normalnim pogonskim parametrima ključnih elektroenergetskih objekata u Bosni i Hercegovini.

Ispad dijela ЕЕS BiH se desio zbog kvara u regionu , vrlo aktivno se radi na stabilizaciji sistema.

Oglasio se hrvatski ministar povodom nestanka struje

Oglasio se hrvatski ministar povodom nestanka struje

Vraćeno je napajanje svih 400kV trafostanica i većine 220kV trafostanica. Vrši se postepeno ubacivanje proizvodnje u koordinaciji sa centrima upravljanja proizvodnje i postepeno ubacivanje konzuma u koordinaciji sa operativnim područjima elektroprenosa i nadležnim operatorima distributivnog područja. Očekuje su ubrzo normalizacija stanja", navode iz NOS BiH.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: